Modré zóny zahŕňajú Okinawa v Japonsku, polostrov Nicoya v Kostarike, Ikaria v Grécku, Sardínia v Taliansku a Loma Linda v Kalifornii. Vo svojej najnovšej knihe "How Not to Age" (Ako nestarnúť) americký guru dlhovekosti Michael Greger radil čitateľom, že na to, aby žili dlhý a zdravý život, musia jesť ako niekto z modrej zóny, uviedol Telegraph.
Aj keď existujú podobnosti medzi tým, ako sa obyvatelia piatich modrých zón stravujú, každý región má osobitné tajomstvá, o ktoré sa môže podeliť. Toto sú 4 ingrediencie, ktoré ľudia v každom z piatich regiónov s najdlhšou životnosťou na svete pridávajú do svojich jedál.
BATÁTY
V Okinawe v Japonsku na každých 100 000 obyvateľov pripadá 68 storočných ľudí. Strava obyvateľov je bohatá na škrobové sacharidy, ako napríklad sladké zemiaky. Táto škrobová zelenina s názvom beni imo je plná antioxidantov, no na Slovensku sa bežne nevyskytuje. Netreba však zúfať! Bežný batát bude tiež dobrý, pretože je bohatý na komplexné sacharidy, vlákninu a živiny, ako je beta-karotén.