TEKVICA
Na polostrove Nicoya v Kostarike v jedálničku miestnych obyvateľov kraľuje tekvica. Tá je dobrým zdrojom komplexných sacharidov, ako aj vitamínu A, horčíka a draslíka. Guru dlhovekosti Dan Beuttner, ktorý vymyslel termín Modré zóny, predtým hovoril o tekvici, ako o základnom kameni stravy Kostaričanov. Dan tvrdí: "Ich strava sa skladá z troch potravín, o ktorých by som tvrdil, že sú tou najlepšou stravou, akú kedy ľudské bytosti vymysleli."
„Kvôli týmto potravinám majú ľudia žijúci na polostrove Nicoya v Kostarike dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že dosiahnu vek 92 rokov, než ľudia žijúci v Spojených štátoch alebo v Európe,“ pokračoval. Spolu s porciou jasne oranžovej tekvice Dan povedal, že ľudia žijúci na polostrove Nicoya pravidelne pridávajú do svojich jedál až 5 rôznych druhov fazule a kukuricu vo forme celozrnných tortíl.
SYR PECORINO
Nie je potrebné presviedčať, aby ste jedli syr, ale pri výbere syra Pecorino si možno budete chcieť vybrať stranu sardínskych kníh. Je to podobné ako parmezán, ale vyrába sa skôr z ovčieho mlieka ako z kravského.