Podľa portálu dTest ide o prísady vyrábané tzv. tekutým dymom, ktoré podľa Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyvolávať "poškodenie genetického materiálu", a preto tiež "zvyšovať riziko rozvoja patológií, ako je rakovina alebo dedičné choroby“. EFSA na tieto genotoxické účinky dymových príchutí upozornila v novembri 2023.
Európska komisia sa podľa portálu chystá nepovoliť ďalšie užívanie týchto látok a jej rozhodnutia možno nadobudnú účinnosť už v marci. Európska únia by sa týmto krokom stala vôbec prvým trhom na svete, kde by boli tieto prísady zakázané. Výrobcom je však vždy poskytnutý čas na to, aby sa novým nariadeniam prispôsobili a vypredali zásoby. Preto je možné, že by trvalo mesiace, kým by produkty nadobro zmizli z regálov.
Niečo ľahké na obed či večeru: Mrkvovo-cuketové čipsy