Zeleninový tart
Na 8 porcií potrebujeme:
Na cesto:
- 190 g hladkej múky
- 110 g masla (chladeného)
- pol lyžičky soli
- 1-2 lyžice studenej vody
Na náplň:
- 100 g mozzarelly
- 100 g syra Gruyère
- 100 g parmezánu
- 200 g kyslej smotany
- soľ podľa chuti
- 1 vajce
- mleté čierne korenie
- štipku muškátového orieška
- pol lyžičky mletej údenej papriky
- 1-2 stredne veľké cukety
- 1 väčšiu mrkvu
- 1 stredne veľkú žltú mrkvu
- 1 malý baklažán
- 2-3 lyžice olivového oleja
- soľ, korenie podľa chuti
- šalát ako prílohu
Čarovanie s jedlom: Nebudete veriť, čo urobil kuchár s ohňom.
Postup:
Do mixéra dajte múku, maslo, soľ a vypracujte mrveničku. Prilejte vodu a spracujte na hladké cesto. Ak by sa drobilo, pridávajte po jednej lyžici studenej vody. Vytvarujte z neho placku, zabaľte ju do fólie a dajte na 30 minút do chladničky. Odležané cesto rozvaľkajte, ak sa lepí, podsypte ho múkou. Cestom vyložte okrúhlu formu na pečenie a dajte ho chladiť ešte aspoň na 20 minút. Na vychladené cesto rozprestrite papier na pečenie a zaťažte ho napríklad sušenou fazuľou. Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
Pripravte náplň: Do misy dajte nadrobno nakrájanú mozzarellu, postrúhaný Gruyère a parmezán, kyslú smotanu, vajce, všetky korenia a soľ podľa chuti, lebo syry sú dosť slané. Dobre premiešajte. Umytú zeleninu nakrájajte na tenké plátky - môžete na to použiť krájač. Na predpečený korpus rovnomerne rozotrite syrovú náplň. Na ňu ukladajte plátky zeleniny špirálovito od kraja do stredu. Jemne ju osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte na 35 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečený tart nechajte chvíľu vychladnúť a podávajte s malým zeleným šalátom.