2. Tmavozelená listová zelenina
"S pribúdajúcim vekom sú naše kosti mäkšie a potrebujú vápnik," hovorí Marie Bernardová, riaditeľka vedeckej pracovnej sily v Národnom inštitúte zdravia (NIH). "Ten môžete získať z nízkotučných mliečnych výrobkov a tmavozelenej listovej zeleniny." Hovoríme o kapuste, rukole, brokolici a špenáte, ktoré majú tiež vysoký obsah vlákniny, podporujú funkciu svalov a sú zdravé pre srdce.
Austrálska štúdia publikovaná v marci 2021 v časopise Journal of Nutrition zistila, že ľudia, ktorí každý deň zjedli len jednu šálku zelenej listovej zeleniny bohatej na dusičnany, mali o 11 % silnejšie dolné končatiny. Iná nedávna štúdia z Dánska skúmala 50 000 ľudí počas 23 rokov a zistila, že tí, ktorí jedli túto zeleninu, mali o 12 až 26 percent nižšie riziko srdcových ochorení. A tretia štúdia, publikovaná tento rok v časopise Neurology, zistila, že u ľudí s najvyšším obsahom antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v zelenej listovej zelenine, môže byť menšia pravdepodobnosť vzniku demencie.