5. Tvaroh
Možno nastal čas, aby ste tvaroh s vysokým obsahom vápnika zaradili do svojho týždenného jedálneho lístka. "Tvaroh je skvelým zdrojom srvátkových bielkovín, ktoré pomáhajú stimulovať syntézu svalových bielkovín," hovorí Rosenbloomová, podľa ktorej to vedia aj športovci - tí si po tréningu často dajú kokteil na báze srvátkových bielkovín. "Avšak vy si namiesto toho dajte tvaroh," radí odborníčka.
Tvaroh má tiež vysoký obsah vápnika a vitamínu D. "Naše kosti sú ako banka a po 35. roku života začíname v nich strácať hustotu," hovorí Allenová, podľa ktorej je pridávanie vápnika a vitamínu D do stravy nevyhnutné na ich udržanie.
K zdraviu kostí takisto pomáha i fosfor, ktorý sa nachádza v orechoch, strukovinách, obilninách a obilninách, a horčík, ktorý sa nachádza v orechoch, semenách, strukovinách a tmavozelenej zelenine. Štúdia z Penn State University tento rok pridala do tohto zoznamu sušené slivky, ktoré podľa všetkého pomáhajú predchádzať a chrániť pred úbytkom kostnej hmoty u žien po menopauze.