Registrovaná dietologička odborníčka na výživu Christine Rosenbloomová hovorí, že naša potreba energie sa od stredného veku znižuje. Upozorňuje, že telo po 50-tke už nie je pripravené na veľa alkoholu a čipsov ako kedysi, ak nechceme, aby nám hmotnosť začala stúpať.
Vo všeobecnosti sa starší dospelí potrebujú uistiť, že prijímajú veľa ovocia a zeleniny, jedia chudé mäso, kuracie alebo ryby, a vyhýbajú sa nasýteným tukom a cukrom. Dobrá strava môže pomôcť dostať krvný tlak pod lepšiu kontrolu, znížiť riziko srdcových problémov a prispieť k prevencii vecí, ako je cukrovka a rakovina.
Toto je 8 potravín, ktoré by ste po 50-tke mali zaradiť do svojho jedálnička:
1. Bobule
Bobuľové ovocie poskytuje "komplexnú výživu" pre ľudí po päťdesiatke, pretože má vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a protizápalových, antioxidačných flavonoidov. "Vláknina nám pomáha udržiavať pravidelnosť, regulovať hmotnosť a chráni nás pred chorobami, ako je cukrovka, srdcové choroby a rakovina," povedala registrovaná dietologička Nancy Farrell Allenová, hovorkyňa Akadémie výživy a dietetiky. Muži vo veku 51 rokov a viac by mali denne zjesť 30 gramov a ženy vo veku 50 rokov a viac by mali denne zjesť 21 gramov.
Zdá sa, že bobule sú dobré aj pre náš starnúci mozog. "Bobule obsahujú silné antioxidanty, ktoré môžu zlepšiť motorické schopnosti a krátkodobú pamäť," hovorí Allenová. Preto sú kľúčovou súčasťou diéty MIND, ktorá sa zameriava na potraviny bojujúce proti neurodegeneratívnemu oneskoreniu. Štúdia Tuftsovej univerzity z roku 2020 skúmala 20 rokov stravovania 2 800 ľudí vo veku 50 rokov a starších a zistila, že tí, ktorí mali nízky príjem potravín bohatých na flavonoidy, ako sú bobule, jablká a čaj, mali dva- až štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku demencie.