Šošovicový eintopf s klobásou
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 300 g šošovice
- 2 l zeleninového vývaru
- 1 klinček
- 2 menšie bobkové listy
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu bravčovej masti
- 100 g prerastenej slaniny
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 petržleny
- pol menšieho zeleru
- 5 zemiakov
- 1 menší pór
- 4 mäkké klobásy
- ocot podľa chuti
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenovú vňať
Príprava 30 minút/ Varenie 45 minút
Postup:
Do väčšieho hrnca dajte opláchnutú šošovicu a zalejte ju vývarom. Ochuťte klinčekom, bobkovými listmi, ošúpanou cibuľou vcelku, očisteným a nakrájaným cesnakom. Varte 15 - 20 minút. Po uvarení klinček, bobkové listy a cibuľu vyberte. V hlbšej panvici rozohrejte masť, pridajte nakrájanú slaninu a opečte ju dochrumkava. Následne ju vyberte a do výpeku dajte očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky nakrájané na kocky a pór na kolieska. Asi 10 minút opekajte. Dve tretiny opečenej slaniny a zeleninu vmiešajte do uvarenej šošovice. Priveďte do varu a vložte celé klobásy. Zakryte pokrievkou a varte na miernom plameni 10 - 15 minút. Po uvarení klobásy vyberte, nechajte mierne vychladnúť a nakrájajte na kolieska. Polievku dochuťte podľa potreby soľou, korením a octom. Premiešajte a vložte nakrájané klobásy. Porcie posypte nakrájanou petržlenovou vňaťou a zvyšnou opečenou slaninou.