Výskumníci zo Stanfordskej univerzity viedli rozhovory s ľuďmi, u ktorých pretrvávali príznaky COVID-19 mesiace po tom, ako sa zotavili z infekcie týmto ochorením, a zistili, že všetci uvádzali extrémnejšie opice.
Medzi najčastejšie zmeny vo vnímaní vlastného tela po konzumácii alkoholu po COVID-19 patrí paralýza, keď sa človek po pohári vína nemôže pohnúť, znížená tolerancia na alkohol, keď sa opitosť a opica objavia po prvom pohári, hoci v minulosti človek toleroval niekoľkonásobne väčšie množstvo, alebo niekoľkodňové zotavovanie sa z následkov konzumácie alkoholu. Akoby niekoľkohodinová alebo jednodňová opica trvala niekoľko dní.
Autori zo Stanfordu sa domnievajú, že vírus a zápal v tele môžu oslabiť hematoencefalickú bariéru, čo by mohlo viesť k ťažšej kocovine, keďže do mozgu sa dostáva viac etanolu, ktorý má škodlivé účinky na mozog.
Štúdia vedcov zo Stanfordskej univerzity bola uverejnená v časopise Cureus.