Ozaj sa jej vydarila! Iveta Košíková (53) zo Smižian (okr. Spišská Nová Ves) vytvorila tortu, ktorá sa dá pokojne označiť aj za umelecké dielo, ktoré nazvala Gaia. Na prestížnej medzinárodnej cukrárskej súťaži vo Varšave získala za sladkú delikatesu cenu za malý dekoratívny exponát. Právom. Vyrábala ho vyše dvoch týždňov...
Svoje dielko nazvala Gaia podľa bohyne, ktorú grécka mytológia označuje za Matku Zeme. Porota zložená z odborníkov sa na nedávno konanej súťaži Expo Sweet v rámci najväčšieho cukrárskeho veľtrhu v strednej Európe zhodla, že Ivete za Gaiu udelí cenu Grand Prix v kategórii Malý dekoratívny exponát. Cukrárku zo Spiša, ktorú zdobí najmä trpezlivosť, to náramne potešilo.
„Torte som venovala plné dva týždne času. Robila som ju prakticky deň aj noc,“ prezradila Iveta, ktorá sa do tvorby tohto sladkého dielka pustila hneď, keď sa vrátila zo svetovej kulinárskej olympiády v Nemecku, kde bola členkou bronzového kolektívu reprezentujúceho našu krajinu.
Hoci je to napohľad neuveriteľné, víťazná torta je kompletne vyrobená z jedlých surovín. Jediný dôvod, prečo nebola zjedená, je hygienický. Bola totiž štyri dni vystavená na súťaži bez chladenia.
„Je ručne modelovaná a ručne maľovaná. Prevažnú časť tvorí čokoláda,“ prízvukovala autorka torty. Nebolo to pritom jej prvé ocenenie na medzinárodnej scéne a dá sa predpokladať, že ani posledné.