Začiatok jari ponúka aj jemne horké kvety orgovánu, ktoré pomáhajú pri nachladnutí, tiež prvosienky jarnej či sirôtky. Od mája kvitne agát biely, pagaštan konský, medovo sladká ďatelina lúčna. Pozoruhodné sú aj kvety aksamietnice rozložitej, ktoré majú okrem priaznivého vplyvu na obličky a trávenie aj protirakovinové účinky. Pekári v niektorých krajinách využívajú vodný alebo mliečny odvar z kvetov aksamietnice ako prídavok do chleba a pečiva. "Podľa najnovších výskumov lupienky kvetov pomáhajú aj pri liečbe depresie a melanchólie," tvrdí Ivanišová.
Výskumníci v Ústave potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva a v Potravinovom inkubátore pracujú najmä s kvetmi fialky, ruže, nevädze a slezu. Využívajú ich pri príprave čajových zmesí, cereálnych tyčiniek, cukroviniek, sušienok a nápojov. Kvety zvyšujú nielen nutričnú hodnotu, ale aj senzorickú.
Ivanišová však upozorňuje, že v prírode máme veľa druhov jedovatých kvetov, preto laikom neodporúča zbierať neznáme kvety. "Vo všeobecnosti platí zásada, že máme zbierať iba také kvety, ktoré naisto poznáme, aby sa predišlo prípadným otravám," skonštatovala.