Mäso
Naše mamy a staré mamy nás učili umývať surové mäso. V minulosti sa mäso často kupovalo od iných ľudí, takže v ňom mohla byť špina či tráva. V súčasnosti však väčšina ľudí kupuje mäso z obchodov a fariem, kde sa dodržiavajú prísne pravidlá a hydina, bravčové a hovädzie mäso sa počas výroby umývajú.
Ďalším dôvodom, prečo mäso neumývať, je to, že baktérie žijúce na povrchu sa môžu šíriť na kožu a kuchynskú linku a môžu sa dostať do vašich jedál. Ak neumyté mäso uvaríte, všetky baktérie v dôsledku tepla podľa Bright Side zahynú.
Cibuľa
Cibuľa je pokrytá šupkou, takže ju netreba umývať. Ak sa však na nich nachádza špina alebo zemina, môžete ich zľahla umyť.
Huby
Málokto vie, že huby by sa pred varením nemali umývať. Ak sa na ne dostane príliš veľa vody, rozpadnú sa a stratia chuť. Je lepšie ich uvariť hneď, ak na nich nie sú kúsky zeminy. Prípadné nečistoty môžete odstrániť suchou utierkou či nožom.
Vajcia
Vajcia by sa mali umyť tesne pred varením, ale ak sa ich chystáte použiť neskôr, nerobte to, ani keď boli kúpené v supermarkete alebo od farmára. Takto sa lepšie skladujú. Neumyté vajcia sa môžu skladovať pri izbovej teplote niekoľko týždňov.
Cestoviny
Ďalšou potravinou, ktorá by sa nemala umývať pred a po varení, sú cestoviny. Umývaním cestovín sa odstráni škrob, ktorý pomáha udržať omáčku, ako aj celková chuť cestovín.