Agentúra EPA aj Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny označili metylénchlorid za pravdepodobný karcinogén potom, čo ho štúdie spojili s rakovinou krvi, pŕs a ďalších častí tela. Podľa nového zákona, ktorý predložila demokratická poslankyňa Eloisa Reyesová, by štát zakázal výrobu kávy bez kofeínu s použitím tejto chemikálie.
Návrh prichádza po tom, čo Kalifornia ako prvý štát v USA zakázala štyri chemické látky v sladkostiach, ktoré sú spájané s rakovinou a hyperaktivitou u detí. Výrobcovia kávy trvajú na tom, že chemická látka sa zo zŕn po úprave vyplavuje a jej prípadné zvyšky sa odparujú pri pražení zŕn zahriatych na teplotu 204 °C.
Testy spotrebiteľských organizácií však ukázali, že to tak nie je a že v bezkofeínovej káve stále zostávajú stopové množstvá. Pri pravidelnom dlhodobom užívaní kávy to môže byť rizikové. Existujú aj iné možnosti výroby bezkofeínovej kávy, vrátane tých, ktoré využívajú oxid uhličitý a vodu, ale tie sú časovo náročnejšie a drahšie.