Makové buchty zo zemiakového cesta
Na 25 kusov budeme potrebovať:
- 300 g uvarených a pretlačených zemiakov
- 25 g droždia
- 200 ml vlažného mlieka
- 100 g krupicového cukru
- 50 g roztopeného masla
- 1 vajce
- 400 g hladkej múky
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- pol lyžičky soli
- vajce na potretie
- nemletý mak na posypanie
Na makovú plnku:
- 240 ml mlieka
- 220 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- pol lyžičky mletej škorice
- kôru z pol citróna
Príprava: 30 minút + kysnutie
Pečenie: 20 - 25 minút
Postup:
Do hrnca s vodou dajte variť zemiaky v šupke. Po vychladnutí zemiaky očistite a pretlačte alebo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte droždie, vlažné mlieko, cukor a nechajte vzísť kvások. Prelejte ho do väčšej misy, pridajte maslo, vajce, obe múky a soľ. Vymieste jemné cesto a dajte ho na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny. Pripravte makovú plnku: Mlieko a cukor priveďte do varu. Prisypte mak a dobre premiešajte. Plnka má byť hustejšia, a ak treba, dosypte cukor. Nakoniec pridajte škoricu, citrónovú kôru a znova dobre premiešajte. Vykysnuté cesto premiestnite na dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2 - 3 mm. Radielkom ho rozrežte na pásy široké 6 - 7 cm. Na každý pás naneste makovú plnku a zaviňte ho ako roládu. Nakrájajte ju na dĺžku 15 cm a rozkrojené okraje spojte, aby vznikol okrúhly tvar. Takto pripravené buchty ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 10 minút podkysnúť. Vykysnuté buchty potrite rozšľahaným vajcom a posypte nemletým makom. Pečte ich v rúre vyhriatej na 180 °C 20 - 25 minút dozlatista. Nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.
Na druhej strane nájdete ďalší recept →