Mrkvové buchty
Na 20 kusov budeme potrebovať:
- 30 g droždia
- 100 g krupicového cukru
- 250 ml vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- 500 g polohrubej múky
- pol lyžičky soli
- 30 g roztopeného masla
- 3 lyžice rumu na potretie
Na mrkvovú plnku:
- 2 lyžice masla
- 500 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 pomaranč (kôra aj šťava)
- za hrsť nasekaných brusníc
Príprava: 40 minút+ kysnutie
Pečenie: 25 - 30 minút
Postup:
Pripravte kvások: Zmiešajte droždie, 1 lyžicu cukru a polovicu vlažného mlieka. Misku prikryte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások. Kvások prelejte do väčšej misy, pridajte zvyšné mlieko, žĺtky, múku a soľ. Vypracujte hladké cesto, prikryte ho a na teplom mieste nechajte kysnúť asi 45 minút. Zatiaľ zarobte mrkvovú plnku: Do panvice dajte roztopiť maslo, pridajte mrkvu, cukor, škoricu, šťavu z pomaranča a poduste domäkka. Nakoniec pridajte nastrúhanú pomarančovú kôru, nasekané brusnice, premiešajte a nechajte vychladnúť. Vykysnuté cesto preložte na dosku, rozdeľte ho na 20 častí a tie roztľapkajte na okrúhle placky. Na každú dajte mrkvovú náplň a z placky urobte balíček, buchtu. Všetky potrite rozpusteným maslom a poukladajte spojom nadol do vymasteného plechu. Nechajte ešte 20 minút podkysnúť a potom pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 25 - 30 minút. Ešte teplé buchty potrite roztopeným maslom zmiešaným s rumom. Podávajte poprášené cukrom.