Reklama

Lipták Dušan ušetrí stovky eur: Dom aj krčmu vykuruje konským trusom! Neuveriteľné, ako to funguje

Lipták Dušan ušetrí stovky eur: Dom aj krčmu vykuruje konským trusom! Neuveriteľné, ako to funguje

Zdroj: roj

Reklama

Gazda z Liptova Dušan Pavlík (69) je autorom vynálezu, ktorým sa dajú mesačne ušetriť stovky eur. Pri pozeraní dokumentu o živote Afričanov si pred pár rokmi všimol, ako na ťavích exkrementoch pripravujú černosi v Afrike obed. Myšlienka na palivo, ktoré je ekologické a ešte aj zadarmo, mu ako roľníkovi nedala spávať.

Uvažoval, čím by sa dal v domácich podmienkach nahradiť ťaví trus. Jedného dňa nechal na slnku vysušiť kôpku konských exkrementov, ktoré denne musí vynášať spod svojich dvoch žrebcov, 19-ročného Silvana a 3,5-ročného Dala. Dnes nimi vykuruje - a úspešne.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    kúrenie konským trusom - Liptov - Dušan Pavlík

    Dušan Pavlík (69) robil najskôr šestnásť rokov na jednotnom roľníckom družstve, aby sa neskôr, v roku 1995 sám stal gazdom. „Pred desiatimi rokmi som videl dokument z Afriky, ako na ťavích exkrementoch varia domorodci obed. Uvažoval som dlhé roky nad tým, či by sa takéto niečo dalo urobiť aj u nás na Liptove,“ hovorí autor nápadu s briketami z konských ex­krementov.

    Gazda niekoľko rokov chová kone, prasiatka aj hovädzí dobytok a každý deň musí čistiť chlievy a stajne od kíl zvieracích výkalov. Keďže konské lajno obsahuje až 55 percent nestráveného sena, napadlo mu, že by mohlo dobre horieť.

    Vymyslel si lis

    Pokusne teda nechal na slnku vysušiť fúrik s konským trusom, a keď uschol, lopatkou ho prihodil do rozkúreného krbu. „Okamžite sa to chytilo a začalo to horieť. Boli to ale malé kôpky, a tak som si skonštruoval lis, ktorým dokážem vyrobiť brikety. Teraz naložím do krbu päť takýchto brikiet z konského trusu a ohník praská v krbe aj hodinu. Dcéra vlastní krčmu v Martinčeku (okr. Ružomberok), tak vozím konské brikety aj jej. Je tam výborne teplúčko,“ pochvaľuje si predseda miestneho urbariátu.

    Výroba lisu, ktorým odstráni z lopatky konského výkalu najskôr moč a potom piestom stláča prírodné hnojivo do brikety, mu trvala jediný deň. Keďže denného odpadu, ktorý za sebou nechajú jeho dva žrebce, 19-ročný Silvan a 3,5-ročný Dalo, je za plný fúrik, podarí sa mu vyrobiť niekoľko kusov 20 x 25 cm veľkých brikiet každý deň.

    Súvisiace