Vedci na časticiach obilnín kultivovali bunky hovädzej svaloviny a tuku. Ošetrili ich enzýmami, aby vytvorili ideálne prostredie na rast a následne ich spojili s pestovanými hovädzími bunkami. Výsledný produkt pripomína ružové zrnko ryže. Vedúci výskumného tímu, profesor Čin-ki Hong z Jonsejskej univerzity v Soule, označil "hovädziu ryžu" za prvý produkt svojho druhu. Tím vedcov zverejnil výsledky výskumu v odbornom časopise Matter.
V minulosti sa o umelé vypestovanie mäsových produktov pokúšalo množstvo spoločností, napríklad zo sójovej omáčky. Tím profesora Honga však uvádza, že v porovnaní so sójou alebo orechmi má ryža výhodu – alergiu spôsobuje výrazne menšiemu počtu ľudí.
"Umelo vypestovaná hovädzia ryža by sa v prípade úspešnej transformácie do potravinárskych produktov mohla stať udržateľným zdrojom bielkovín najmä tam, kde je tradičný chov dobytka nepraktický," vyhlásil profesor Hong.
Hovädzia ryža obsahuje o približne osem percent viac bielkovín a o sedem percent viac tuku ako obyčajná ryža. Podľa Honga tvorí 18 percent bielkoviny živočíšna zložka, čo z nej robí bohatý zdroj aminokyselín.
Cena jedného kilogramu hovädzej ryže sa pohybuje na úrovni dvoch dolárov a jej výroba zanecháva výrazne nižšiu uhlíkovú stopu než kilogram hovädziny z tradičného chovu. Podľa profesora bude najväčšou výzvou technická stránka výroby a tiež chuť a textúra produktu.