Viedenský teľací rezeň so zemiakovým šalátom
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 4 teľacie rezne zo stehna (180 g)
- hladkú múku
- 1-2 vajcia
- strúhanku
- 30 g masla
- soľ, mleté čierne korenie
- olej alebo masť
- 1 citrón
Na šalát:
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľu
- 250 ml zeleninového vývaru
- pol lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice octu
- 4 lyžice oleja
- 1 šalátovú uhorku
- soľ, mleté čierne korenie
Príprava: 20 minút
Varenie: 20 minút
Vyprážanie: 15 minút
Postup:
Urobte šalát: Zemiaky umyte a v šupke uvarte v osolenej vode. Nechajte mierne vychladnúť, ošúpte, nakrájajte na polovicu a potom na plátky. Cibuľu ošúpte a nadrobno nakrájajte. Do malého hrnca dajte vývar, uveďte do varu, pridajte horčicu, ocot, olej, soľ, korenie. Ešte teplé zemiaky zalejte vývarom a premiešajte. Nechajte vychladnúť. Uhorku očistite, nastrúhajte, osoľte a v site nechajte odkvapkať. Tesne pred podávaním primiešajte do hotového šalátu. Pripravte rezne: Mäso umyte, osušte a vyklepte natenko medzi mikroténovými vreckami. Do tanierov pripravte ingrediencie na trojobal. Do jedného nasypte múku, do druhého rozklepnite vajcia a vidličkou ich našľahajte, do tretieho dajte strúhanku. Rezne jemne osoľte a okoreňte. Obaľte ich v múke a prebytočnú múku otraste. Z oboch strán ich namočte do vajca a dôkladne obaľte v strúhanke. Strúhanku na rezne nepritláčajte. Vo veľkej panvici rozohrejte olej a pridajte maslo. Rezne opekajte z jednej strany do zlatohneda, obráťte a dopečte. Každú stranu opekajte 2-3 minúty. Citrón nakrájajte na mesiačiky a pridajte na tanieri k rezňom. Podávajte teplé s odstátym zemiakovým šalátom.
Na 3 porcie budeme potrebovať:
- 600 g bravčového karé bez kosti
- soľ
- mleté čierne korenie
Na cestíčko:
- 3 zemiaky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku sušeného majoránu
- 2 vajcia
- hladkú múku na zahustenie
- bravčovú masť
- soľ
- mleté čierne korenie
Príloha:
- ryža s hráškom
- zemiakové pyré
Príprava: 20 minút
Praženie: 20 minút
Postup:
Mäso nakrájajte na rezne, naklepte, po okrajoch narežte, osoľte a okoreňte. Do misy nastrúhajte očistené zemiaky, pridajte prelisovaný cesnak, majorán podrvený v dlaniach, soľ, korenie, vajcia a postupne pridávajte múku, až vznikne polohusté cestíčko. V cestíčku by mala prevažovať chuť zemiakov, nie múky. Na panvici dobre rozohrejte bravčovú masť. Rezne obaľte v múke, oklepte, namočte do cestíčka a vyprážajte rovnomerne z oboch strán. Najskôr rezne opečte sprudka, potom zmiernite teplotu na minimum, aby sa mäso dobre prepieklo a rezne sa nespálili. Podávajte s ryžou zmiešanou s poduseným hráškom. Vhodnou prílohou je aj zemiakové pyré.