Bistro Salamander, Banská Bystrica: od 6,80 €
Majiteľ Roman Starovecký (49) povedal, že jeho rodinný podnik, ktorý má s manželkou, začína 15. rok na trhu. „Preferujeme domácu kuchyňu. Najväčší dopyt je po jedlách dusených, pomaly pripravovaných. A tiež po omáčkach, gulášoch a paprikášoch. Tieto jedlá dokážu udržať kvalitu čerstvosti a chuti po celý čas výdaja a ľudia sem chodia aj kvôli nim. V ponuke sú každý deň tri hotové jedlá od 6,80 eura a k nim polievka za 20 centov. Okrem toho máme ešte zopár jedál na objednávku, pokiaľ by si niekto nevedel vybrať z denného menu. Ceny sú nastavené tak, ako nám to dovoľuje trh. Keďže sme bistro, a teda bez obsluhy, môžeme mať nižšie ceny ako v reštauráciách s obsluhou. Odpadávajú mi výdavky na tieto pracovné sily. Ceny prispôsobujeme aj pohybom cien potravín na trhu. Nechceme uberať na gramáži ani na kvalite,“ zhodnotil vlastnú cenotvorbu.
Menu
- Polievka
- Bravčové stehno na vinohradnícky spôsob, tarhoňa, šalát: 6,80 €
- Pitie v cene
Šťastné bistro, Bratislava: od 3,50 €
Majiteľka Mei-Chin z Číny je na Slovensku 15 rokov. Hoci nejde o luxusnú reštauráciu, najete sa tu chutne a lacno. Ešte stále majú na Bratislavu extrémne nízke ceny. „Nakupujeme na rôznych miestach, kde sú dobré a lacné potraviny,“ usmieva sa Mei-Chin. „Máme čínske jedlo, ktoré môže byť vyprážané, varené alebo kombinované,“ dodala.
V jej bistre sa môžete najesť, alebo si zobrať jedlo so sebou, prípadne objednať ho cez donášku. „Vieme variť za nízke ceny, lebo máme verných zákazníkov,“ doplnila pri blokovaní jedla. V kuchyni pracujú dvaja kuchári, ktorí sa počas našej návštevy ani na sekundu nezastavili, a slečna vydávajúca jedlo.
Menu
- Malé menu: 3,50 €
ryžové rezance so zeleninou - Veľké menu: 5,00 €
U vichodňarki, Michalovce: od 6 €
„Naša reštaurácia sa špecializuje na denné menu. Varíme tri polievočky a štyri hlavné jedlá, z toho tri mäsité a jedno múčne. Špecializujeme sa aj na východniarsku kuchyňu a na porciách nešetríme. Naša klientela je veľmi veľká. Navštevujú nás najmä miestni a pracujúci vo firmách v okolí, no prídu aj pocestní. Cena menu je 6 eur. Rozhodujúcim faktorom je to, že máme v čase obeda plno a veľakrát dopyt prevyšuje ponuku,“ prezradila Iveta Bajužíková (50), vedúca prevádzky.
Menu
- Domáce holúbky, paradajková omáčka, chlieb: 6,00 €
- Bravčové na hubovo-smotanovej omáčke, knedle: 6,00 €
- Plnená kuracia roláda (paradajka, šunka, oliva), ryža: 6,00 €
- Bratislavské rizoto, uhorkový šalát: 6,00 €