Ministerstvo financií v analýze cien potravín prvýkrát použilo údaje zo skenerov pokladní. Tie zahŕňajú aj akciové ceny v jednotlivých reťazcoch. „Ceny, ktoré boli získavané klasickou štatistickou metódou, sú vysoké. Len čo sa pozrieme na údaje zo skríningu pokladní, tak sme na úrovni Česka a Maďarska,“ povedal Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.
Napríklad až 80 percent mäsa sa u nás predáva v akcii, pri karé sme dokonca lacnejší ako v Česku a Maďarsku. Maloobchodnú cenu vajec máme totožnú s Maďarskom, v Česku je nižšia. Pri mlieku sme najlacnejší, s maslom sme na úrovni Česka.
Aj tak však za vajcia a eidam platíme o 12 až 20 percent viac ako v Česku. Podľa Krajčoviča je to z troch dôvodov. „Nákupná cena vajec a eidamu je u nás vyššia ako v Česku, keďže podporujeme slovenských dodávateľov. Druhý rozdiel je DPH. Na Slovensku je na tieto produkty 20-percentná, v Česku iba 12-percentná,“ vysvetlil šéf aliancie.
Tretí dôvod je zákonný. Obchodníci u nás nemôžu predávať tovar pod kúpnu cenu, kým v ČR takáto regulácia neplatí. „V rámci predajných akcií tam s cenou čerstvých potravín, najmä chladených, ovocia a zeleniny, idú aj o 20 až 30 percent pod cenu,“ dodal Krajčovič.