Zemiaky nechýbajú asi v žiadnej kuchyni a dajú sa pripraviť na sto spôsobov. Je to hotový poklad, do ktorého môžete načrieť kedykoľvek sa vám ráči a uvariť rôzne skvelé jedlá.
Zemiakové misky s vajcom
- 5 porcií
- príprava 25 minút
- pečenie 35 minút
Potrebujeme:
- 800 g zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g oravskej slaniny
- 1 lyžičku masla
- 1 lyžičku drvenej rasce
- 5 vajec
- pažítku na posypanie
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody s olúpaným cesnakom nasekaným nadrobno. Počas varenia zemiakov dajte opekať nadrobno nakrájanú slaninu. Keď sú zemiaky mierne rozvarené, odstavte ich, zlejte vodu a nechajte krátko odpariť. Zemiaky roztlačte, pridajte opečenú slaninu bez vytopenej masti, kúsok masla, rascu, čerstvo pomleté čierne korenie a podľa chuti osoľte. Spolu vymiešajte na hustú kašu. Do vymastených zapekacích misiek vložte zemiakovú kašu a v strede urobte jamku. Do každej rozklepnite vajce. Vložte do rúry vyhriatej na 190 °C na 15 minút. Keď bielok zhustne, zvýšte teplotu na 200 °C a pečte ešte 15 - 20 minút. Asi 5 minút pred dopečením posypte hniezda nastrúhaným syrom a nechajte v rúre mierne zapiecť. Podávajte teplé a posypané pažítkou.
Ďalší recept nájdete na druhej strane.
Otvoriť galériu
Zemiakove misky s vajcom
Zdroj: dobre jedlo