Zemiaky nechýbajú asi v žiadnej kuchyni a dajú sa pripraviť na sto spôsobov. Je to hotový poklad, do ktorého môžete načrieť kedykoľvek sa vám ráči a uvariť rôzne skvelé jedlá.
Zemiakové fašírky s bylinkovým pestom
- 6 porcií/príprava30 minút/chladenie 30 minút/vyprážanie 15 minút
Potrebujeme:
Na fašírky:
- 800 g zemiakov uvarených v šupe
- 2 strúčiky cesnaku (pečené v šupke)
- 70 g jemne nastrúhaného parmezánu
- 1 vajce
- strúhanku na obaľovanie
- olej na vyprážanie
- soľ, mleté čierne korenie
Na pesto:
- za veľkú hrsť listov bazalky
- 1 menší strúčik cesnaku
- 100 g píniových orieškov
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžičku soli
- 350 ml olivového oleja
Na podávanie:
- miešaný listový šalát
- cherry paradajky
- hobliny parmezánu
Postup:
- Predvarené zemiaky ošúpte a nastrúhajte na hrubšom strúhadle. K zemiakom vytlačte dužinu z upečených cesnakov, primiešajte parmezán, vajce a ochuťte soľou aj korením. Vymiešanú zmes odložte stuhnúť do chladu asi na 30 minút. Z vychladenej zemiakovej hmoty naolejovanými rukami vytvarujte malé fašírky a obaľte ich v strúhanke. Vypražte ich v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z oboch strán dochrumkava. Z panvice ich preložte na kuchynskú papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk odsal. Pripravte pesto: Do mixéra vložte opláchnuté lístky bazalky, prelisovaný cesnak, nasucho opečené píniové oriešky, parmezán a soľ. Zapnite mixér a pomaly prilievajte olej, aby sa zmes dobre rozmixovala. Nemala by byť ani hustá, ani riedka. Fašírky podávajte s kôpkou bylinkového pesta. Uložte ich na miešaný listový šalát s nakrájanými cherry paradajkami a posypte hoblinami parmezánu.
Otvoriť galériu
Zemiakové fašírky s bylinkovým pestom
Zdroj: dobre jedlo