Syrová hrudka s bylinkami
15 porcií/príprava 30 minút/odležanie v gáze 1 hodina
Potrebujeme:
- 1 l plnotučného mlieka
- 10 čerstvých vajec
- petržlenovú vňať, tymian, medvedí cesnak (alebo pažítku)
- nové mleté korenie
- soľ, mleté čierne korenie
- šalát alebo zeleninu ako prílohu
- gázu na odkvapkanie
Postup:
Mlieko vlejte do hrnca a začnite zohrievať. Ochuťte soľou, mletým čiernym a novým korením. Pridajte vajcia a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým sa zmes nezrazí na hrudky. Bylinky nasekajte na jemno a pridajte do zrazenej masy. Premiešajte a odstavte z plameňa. Vopred si pripravte väčší kus gázy, namočte do studenej vody a vyžmýkajte. Gázou vysteľte sitko a zlejte hrudkovú zmes. Nechajte odkvapkať a gázu stiahnite do tvaru gule. Nechajte aspoň hodinu odstáť. Po úplnom vychladnutí hrudku vyberte z gázy a nakrájajte na hrubšie plátky. Podávajte s čerstvým šalátom alebo so zeleninou.
Vajcová tlačenka
4 porcie/príprava 35 minút/napučanie želatíny 1 hodina/tuhnutie 1 hodina
Potrebujeme:
- 1 balíček želatíny
- 150 ml vody
- 4 vajcia (uvarené na tvrdo)
- 200 g jemnej šunky
- 2 kyslé uhorky
- 2 veľké plátky kapie
- 220 - 250 ml majonézy
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- ľubovoľnú zeleninu ako prílohu
- potravinársku fóliu
Postup:
Asi 1 hodinu pred prípravou dajte napučať želatínu do 150 ml vody. Olúpané vajcia, šunku, uhorky a kapiu nakrájajte na drobné kúsky. Pridajte majonézu a všetko spolu premiešajte. Napučanú želatínu dajte do teplého vývaru, dobre premiešajte a pridajte všetky nasekané ingrediencie s majonézou. Formu na srnčí chrbát vysteľte potravinárskou fóliou, vlejte pripravenú masu a nechajte stuhnúť. Potom vložte aspoň na hodinu do chladničky. Podávajte nakrájané na plátky a s čerstvou zeleninou.
Ruské vajce
1 porcia/príprava 35 minút/ chladenie 30 minút
Potrebujeme:
- 5 väčších zemiakov (uvarených v šupe)
- 2 sterilizované uhorky (nakrájané)
- 1 uvarenú mrkvu (nakrájanú)
- 1 cibuľu
- 50 g jemnej diétnej salámy
- 2 lyžice kyslej smotany
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 vajcia (uvarené na tvrdo)
- 50 g pražskej šunky
- 50 g kvalitnej salámy
- 3 lyžice sterilizovaného hrášku
- 1 sterilizovanú uhorku
- plátok sterilizovanej kapie
- tatársku omáčku
- petržlenovú vňať
- pečivo na podávanie
Postup:
Uvarené a ošúpané zemiaky pokrájajte na malé kúsky, pridajte nakrájané uhorky, mrkvu, cibuľu nasekanú na jemno a jemnú salámu nakrájanú na pásiky. Šalát premiešajte, zalejte sladkokyslým nálevom z uhoriek, vmiešajte smotanu, osoľte a okoreňte. Šalát odložte na 30 minút do chladu. Do plytkej misky alebo na tanierik uložte kôpku šalátu, olúpané uvarené vajcia (môžu byť aj rozrezané), pekne poskladanú šunku, kolieska salámy, nasypte hrášok, ozdobte nakrájanou kyslou uhorkou a kúskami kapie. Cez vajce prelejte tatársku omáčku a posypte pár lístkami petržlenovej vňate. Podávajte s pečivom.
Viac chutných a overených receptov nájdete v mesačníku Dobré jedlo a na www.dobrejedlo.sk