Vajce je odpradávna symbolom prebúdzajúceho sa života a neodmysliteľne patrí k symbolom Veľkej noci. V kuchyni z neho pripravujeme chutné raňajky, dezerty, cestá na koláče, používame ho do omáčok. Slepačích vajec na Slovensku podľa aktuálnych údajov spotrebujeme 200 ročne na jedného obyvateľa.
7 druhov konzumných vajec
Slepačie
- Vaječný bielok tvorí z 90 % voda a zvyšných 10 % tvoria prevažne bielkoviny.
- V žĺtku má voda menšie zastúpenie, a to 50 %.
- Zvyšok tvoria tuky a bielkoviny.
Čo obsahuje?
- Bohaté na bielkoviny, minerály. Skvelý zdroj vitamínov D, B12, fosforu a selénu.
Na čo je vhodné?
- Vhodné na prípravu cesta na rôzne koláče, rezance, ako prísada do polievky.
Ako ho pripraviť?
- Natvrdo, namäkko, ako praženicu či volské oko, alebo len tak varené.
Kačacie
- Majú väčšie, tmavšie žĺtky, obsahujú lecitín a cholín.
Čo obsahuje?
- V porovnaní so slepačími obsahujú viac vápnika, tukov a proteínu.
Na čo je vhodné?
- Na praženice, omelety, uvarené natvrdo, do pečenia.
Ako ho pripraviť?
- Variť sa musia minimálne 15 minút.
Pozor! Nekonzumujte ich namäkko a miešané.