Vajce je odpradávna symbolom prebúdzajúceho sa života a neodmysliteľne patrí k symbolom Veľkej noci. V kuchyni z neho pripravujeme chutné raňajky, dezerty, cestá na koláče, používame ho do omáčok. Slepačích vajec na Slovensku podľa aktuálnych údajov spotrebujeme 200 ročne na jedného obyvateľa.
Morčacie
- Dôležité na tvorbu enzýmov prospešných pre pečeň a CNS.
Čo obsahuje?
- Obsahujú vitamíny skupiny B, ktoré stimulujú CNS a mozog.
- Obsahujú aj vitamín A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie pokožky.
Na čo je vhodné?
- Vhodné na miešané vajíčka, omelety, do pečiva a šalátov, na prípravu omáčok.
Ako ho pripraviť?
- Varte ich 6 až 15 minút.
Pozor! Povrch vajíčka je voľný a absorbuje všetky pachy.
Bažantie
- Vhodné pre starších ľudí na podporu imunitného systému.
- Vhodné pre výživu detí staršie ako 3 roky.
Čo obsahuje?
- Má vysoký obsah bielkovín, vysoký obsah železa v žĺtku.
- Vďaka nemu sa zrýchľuje rast svalovej hmoty.
Na čo je vhodné?
- Môžete ich variť, smažiť, pridať do rôznych šalátov a omáčok, na prípravu cesta.
- S trochou smotany vhodné na masku pre suchú a šupinatú pokožku.
Ako ho pripraviť?
- Pred varením ho opláchnite teplou vodou.