Vajce je odpradávna symbolom prebúdzajúceho sa života a neodmysliteľne patrí k symbolom Veľkej noci. V kuchyni z neho pripravujeme chutné raňajky, dezerty, cestá na koláče, používame ho do omáčok. Slepačích vajec na Slovensku podľa aktuálnych údajov spotrebujeme 200 ročne na jedného obyvateľa.
Prepeličie
- Nespôsobujú alergie.
- Posilňujú imunitný systém.
Čo obsahuje?
- Sú prirodzeným zdrojom omega 3 a omega 6 mastných kyselín.
Na čo je vhodné?
- Sú veľmi vhodné pre onkologických pacientov.
- Na obložené misy, na šaláty, na kanapky a chlebíčky.
- Zvlášť atraktívnou ozdobou sú varené vajíčka ošúpané len do polovice.
Ako ho pripraviť?
- Za 2,5 až 3 minúty budú namäkko, respektíve „na hniličku“. Za 4 až 5 minút budú natvrdo.
Pštrosie
- Pštrosie vajce váži okolo 1,4 - 1,8 kg a dokáže nahradiť 25 až 30 slepačích vajíčok.
- Má oveľa menej cholesterolu ako slepačie vajcia.
Čo obsahuje?
- Má znížený obsah tuku a cholesterolu, bohaté na sodík, selén a vitamíny A, E, aminokyseliny.
Na čo je vhodné?
- Odporúča sa smažiť ich v hlbokom oleji, aby boli celé ponorené, ideálne vo fritéze. Slávny recept škótske vajcia.
Ako ho pripraviť?
- Jedno vajce nasýti 8 až 10 ľudí. Varí sa podľa potreby 60 až 90 minút.
Husie
- V produkte je minimum sacharidov - nie viac ako 1,5 g.
Čo obsahuje?
- Obsahuje minerály: železo, vápnik, fosfor, draslík, síru.
- Vitamíny A, D a E, K, ako aj vitamíny skupiny B.
Na čo je vhodné?
- Antioxidačný luteín užitočný na očistenie tela od toxínov. Látku cholín, ktorá pomáha pečeni.
Ako ho pripraviť?
- Nesmú sa pripravovať ako miešané, skôr na omeletu.
- Varte ich 25 - 30 minút, odporúčajú sa jesť s chlebom alebo so šalátom, viac sa vyprážajú, ako varia.
Zdroj: prirodovedci.cz, eatthis.com