Šetriaca diéta pre žlčník, pankreas a žalúdok
Polievky
- bez oleja, zahustené diétnou zápražkou
Mäso
- teľacie, hovädzie, bravčové, jahňacie, kurča, holub, králik, morka
- rybie filé, nemastné sladkovodné ryby
Prílohy
- varené zemiaky, cestoviny, halušky, knedle
Bezmäsité jedlá
- pudingy, nákypy, múčniky, piškóty, piškótové cestá, keksy
Koreniny
- bobkový list, petržlenová vňať, pažítka, majoránka, sladká červená paprika, rasca, kôpor
Zelenina
- mladá, upravená varením alebo dusením
- hlávkový šalát, mrkva, červená repa, zeler
Ovocie
- jablká, čerešne, slivky a ringloty, marhule a broskyne, pomaranče, banány, grepy
- ovocie buď čerstvé, alebo kompóty
Vhodné je prejsť na ľahkú sezónnu stravu
Radovan Juríček, gastroenterológ
Ľudia majú po zime s príchodom jari, prirodzene, snahu o zmenu, nový začiatok. Z pohľadu nášho trávenia je výhodné prejsť s príchodom jari na ľahkú sezónnu stravu s dostatkom čerstvej zeleniny. S príchodom teplejších dní budú v kurze aj menej kalorickejšie jedlá, šaláty a podobne. Extrémy typu užívanie preháňadiel (laxatív), aby sme mali prázdne črevo a zbavili sa škodlivín po zime, neodporúčam. Po prvé po užití preháňadla má človek čisté hrubé črevo len pár hodín. Po druhé škodliviny treba prestať jesť, alebo obmedziť ich konzumáciu na minimum. Po tretie neodborné užívanie preháňadla môže viesť k dehydratácii a poruche rovnováhy minerálov v tele.