„Som v bode, keď je mojou stravou iba EleCare (značka dojčenskej výživy) a ovsené vločky,“ povedala Caroline Cray (24) pre South West News Service o svojom vyčerpávajúcom trápení a veľmi obmedzenom jedálničku. Obyvateľka Bostonu špecificky trpí syndrómom aktivácie žírnych buniek (MCAS). V podstatne akékoľvek jedlo jej môže vyvolať anafylaktický šok – potenciálne smrteľnú alergickú reakciu.
Čo je to syndróm aktivácie žírnych buniek?
,,Je to naozaj ťažké. Vôbec nemyslíte na jedlo, keď môžete jesť normálne," nariekala Caroline. Tá si prvýkrát uvedomila, že niečo nie je v poriadku v septembri 2017, keď po zjedení zmrzliny upadla do anafylaktického šoku a bola hospitalizovaná 12 hodín. V tom istom mesiaci utrpela sériu šokov, ktoré vyvolala konzumácia pizze, chleba, ryže a fazule. Posledná kombinácia normálneho jedla ju dokonca priviedla na intenzívnu starostlivosť na šokujúcich 12 dní! Napriek jej ťažkým príznakom lekári predpokladali, že reakcie potrvajú len niekoľko mesiacov. Následovne Caroline nasadili antihistaminiká a poslali ju k špecialistovi. Jej trápenie sa však neskončilo.
Pokračovanie na druhej strane.