"V roku 2009 grécki lekári a výskumníci zistili, že 13 % obyvateľov Ikarie v ich štúdii malo viac ako 80 rokov v porovnaní s približne 1,5 % svetovej populácie a približne 4 % v Severnej Amerike a Európe. Pravdepodobnosť, že sa ľudia na ostrove dožijú 100 rokov, bola 10-krát vyššia ako u Američanov," píše Diane pre CBCN a dopĺňa, že základ ich kuchyne tvoria tradičné pochutiny zo Stredomoria. Šéfkuchárka odhalila, ktorých 12 potravín Gréci z ostrova Ikaria jedia každý deň.
Fazuľa a strukoviny
Patria k základným zložkám ikariánskeho spôsobu stravovania. "Je dokázané, že ich zaradenie do každodenného jedálnička zvyšuje dĺžku života a môže vám pomôcť vyradiť mäso z jedálnička," tvrdí Diane.
Cesnak
Moderní Ikariáni si podľa Diane bez cesnaku nevedia predstaviť život. "Je to najlepšia prírodná ingrediencia, ktorá dodáva chuť a zdravie. V každom strúčiku sa skrýva takmer celá lekáreň dobrôt," uviedla.
Obilniny
Celozrnné obilniny sú neoddeliteľnou súčasťou stravy na Ikarii. Medzi populárne patrí bulgur, farro, ale i cestoviny. Najmä celozrnné cestoviny bezlepkové či tie s vysokým obsahom bielkovín.
Bylinky
Na Ikarii rastie nespočetné množstvo byliniek a väčšina z ostrovanov si môže doma vypestovať niekoľko kvetináčov čerstvých byliniek.
"Väčšina rodín má skriňu plnú sušených byliniek, ktorých liečivé vlastnosti sú obsiahnuté v poznatkoch odovzdávaných z generácie na generáciu. Medzi základné sušené bylinky patria bobkový list, oregano, tymián, mäta," prezradila Diane.