Májka fialová patrí skutočne k najjedovatejším chrobákom na Slovensku, no pravdou je, že pre človeka nepredstavuje životohrozujúce riziko. Nanajvýš mu môže spôsobiť nepríjemnosti. "U nás nie sú veľmi jedovaté živočíchy a je dosť ťažké povedať, ktorý je jedovatejší ako iný. Tiež je pomerne veľa druhov, ktoré sa živia jedovatými rastlinami a v tele akumulujú jedy z týchto rastlín (napr. rôzne druhy motýľov). Ďalšia skupina hmyzu si vytvára vlastné jedy (napr. májky)," vyjadril sa v roku 2019 pre Nový Čas vtedajší riaditeľ Ústavu zoológie SAV Dušan Žitňan.
Jed, ktorý vylučuje májka pri ohrození, je skutočne nebezpečný alkaloid, avšak človek by musel zjesť naozaj veľké množstvo chrobákov, na to, aby sa týmto jedom otrávil. V kontakte s kožou mu však môže spôsobiť podráždenie. Vždy je preto lepšie dodržiavať v prírode pravidlo "obdivovať, ale nechytať". Májka navyše patrí k chráneným živočíchom.