Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.04.2024 07:00 | Správy | Politika
FotoVideo

Prezidentské voľby ONLINE: Ivan Korčok priznal prehru, prezidentom je Peter Pellegrini

Slováci v sobotu rozhodnú o novom prezidentovi. V druhom kole prezidentských volieb sa medzi sebou stretli Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

17:08 S prenosnou volebnou urnou šli v sobotu členovia miestnej volebnej komisie v Spišskej Novej Vsi aj do tamojšej nemocnice. Popoludní možnosť voliť mimo svojho bydliska využilo približne 30 ľudí, ktorých pre zdravotné ťažkosti museli hospitalizovať. Jednou z nich bola aj Marta Čierniková, ktorá z lôžka volila v tohtoročných prezidentských voľbách hneď dvakrát. "Som zo Šale a bolo potrebné ma hospitalizovať. Keďže som vedela dopredu, že to bude na dlhšie, vybavila som si volebné lístky. Obidve kolá v podstate volím v nemocnici. O svojom kandidátovi som bola presvedčená dopredu," uviedla pre TASR Čierniková, ktorá už druhý týždeň leží na oddelení všeobecnej a úrazovej chirurgie.

Celkovo požiadalo o prenosnú urnu 34 voličov, okrem pacientov aj zamestnanci nemocnice, ktorí boli celý deň v službe a nemali tak možnosť voliť v mieste trvalého bydliska. Okrem chirurgického oddelenia boli členovia komisie aj na gynekologicko-pôrodníckom oddelení, rehabilitačnom i neurologickom oddelení, ale aj na oddelení dlhodobo chorých. "Môj zdravotný stav je taký, že nemôžem chodiť, tak to inak nešlo," zdôvodnil Milan Kysela, ktorý do prenosnej urny volil prvýkrát.

17:05 Prednosta Mestského úradu Kolárovo podľa noviny.sk oznámil, že vo volebnej miestnosti č. 6 odvolila členka volebnej komisie za niekoho iného. Ten sa vo volebnej miestnosti ani nemal nachádzať. Polícia vec rieši v zmysle zákona o priestupkoch ako iný priestupok proti poriadku v správe a s poukazom na zákon o podmienkach výkonu volebného práva ako priestupok neuposlúchnutie pokynu na zachovanie poriadku vo volebnej miestnosti. Priebeh volieb nebol narušený a polícia sa vecou zaoberá.

16:57  V obci Zádiel v okrese Košice-okolie zaznamenali počas sobotňajšieho druhého kola prezidentských volieb aj voličov turistov, ktorí sa vybrali do Zádielskej doliny. Pre TASR to uviedla zapisovateľka miestnej volebnej komisie Eleonóra Šimonová. "Mali sme voličov s hlasovacími preukazmi, boli to hlavne turisti, ktorí navštevujú Zádielsku dolinu," povedala s tým, že vo volebnej miestnosti sa zastavujú väčšinou predtým, ako idú na túru. Prvovoličov ani voličov, ktorí by mali nejasnosti týkajúce sa spôsobu voľby, doposiaľ nezaevidovali. "Všetci, ktorí prišli, už mali skúsenosti s voľbami," dodala.

Šimonová odhaduje, že účasť vo voľbách v Zádiele je zatiaľ o niečo vyššia ako v prvom kole volieb. Aj tentoraz je priebeh hlasovania pokojný. "Nemali sme žiadne priestupkové konania, všetko prebieha pokojne," skonštatovala.

16:57 Aj v Záhorskej Vsi, najzápadnejšej obci SR, to zatiaľ vyzerá tak, že účasť v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR prekoná záujem o hlasovanie v prvom kole. "Už pred otvorením volebnej miestnosti čakali pred dverami prví voliči, prichádzajú počas celého dňa a je ich viac ako v prvom kole," uviedla predsedníčka okrskovej volebnej komisie Michaela Danihelová. Priebeh volieb označila za plynulý, pokojný, bez rušivých momentov. Obec na západnom okraji SR využilo na hlasovanie podľa jej slov aj niekoľko Slovákov žijúcich v zahraničí. "Z miestnych prevažujú medzi voličmi skôr tí starší," priznala.

16:51 V obci Močiar v okrese Banská Štiavnica očakávajú podľa predsedu miestnej volebnej komisie Milana Hrudku vysokú účasť. "Tu býva pravidlom, že účasť býva veľmi dobrá," uviedol pre TASR. Pred dvomi týždňami sem prišlo k volebným urnám viac ako 55 percent oprávnených voličov, počas vlaňajších parlamentných volieb svoje právo využilo takmer 75 percent voličov.

Hrudka dodal, že v obci majú aktuálne zapísaných celkom 134 oprávnených voličov. Ide najmä o miestnych obyvateľov, voličov s hlasovacími preukazmi tu neevidujú, rovnako ani vojakov z miestneho vojenského útvaru.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký prezident Joe Biden
Biden otvorene o prezidentských voľbách v USA: Som si istý, že...
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Poľsko dostane veľkú finančnú injekciu: Toto schválila Európska komisia
Hvaldimir sa podľa expertov dožil len 14 až 15 rokov, takže bol relatívne mladou bieluhou.
Čo sa presne stalo s veľrybou Hvaldimirom? Prekvapujúce výsledky pitvy!
Ilustračné foto
Ozbrojenci vtrhli do mesta a spustilo sa krvavé peklo: Jeden z najväčších masakrov má desiatky obetí
Vo videu na TikToku sa Karyn zdôverila so svojím utrpením.
Foto
Blondínku rok sužovala záhadná choroba: Spôsobila to vec, ktorú používa každý z vás!
Obrovské škody po sebe Helene zanechala aj v meste Marshall v americkom štáte Severná Karolína.
Helene sa stal najničivejším hurikánom od čias Katriny: Obnova škôd bude trvať celé roky
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Systém pre objednanie na cudzineckú políciu je funkčný, ale vyťažený: Toto je problém
Shopping cart full of food in the supermarket aisle. Side tilt view. Horizontal composition
Myslíte, že sú nezdravé, ale... 3 ZAKÁZANÉ potraviny, ktoré pri chudnutí POMÁHAJÚ
Volodymyr Zelenskyj pri návšteve vojakov v Sumskej oblasti.
Zelenskyj navštívil vojakov v Sumskej oblasti: Prezident si s nimi robil aj selfie
Ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko spravilo kontroverzné rozhodnutie: Celý svet nad tým bude krútiť hlavou
Slováci sa podelili so svojimi úlovkami.
FotoVáš Tip
Teraz je ten čas! S prázdnym košíkom sa domov nevráti nik: Slováci zbierajú kapitálne kúsky
Donald Trump.
Trump získal podporu významného človeka: Podporí ho na symbolickom mítingu