Celé tajomstvo spočíva v koreninách. Kim Larson, národný hovorca Akadémie výživy a dietetiky v USA vyjadril údiv nad tým, koľko ľudí trpiacich artritídou netuší, že konzumácia protizápalových potravín a korenín môže pomôcť pri jej liečbe. Týchto 5 zázrakov si radšej zapíšte, píše Mirror.
Cesnak
Tento fakt určite mnohých Slovákov poteší. Aromatické mesiačiky obsahujú diallyl disulfid, zlúčeninu známu pre boj proti zápalu v tele. Okrem toho zabraňuje poškodeniu chrupavky. Na sušenú variantu však zabudnite, siahnuť by ste mali po čerstvej variante. Pred pridaním do jedál ho stačí rozdrviť.
Kurkuma
Ďalším bojovníkom proti zápalom je krásne žltá kurkuma. Za svoj účinok vďačí kurkumínom, ktoré blokujú enzýmy v zápalových dráhach. Odborníci ju odporúčajú kombinovať s čiernym korením, pretože tak sa lepšie absorbuje v čreve.
Zázvor
Zaujímavo vyzerajúce korenina obsahuje gingerol a shogaol. Niektoré štúdie ukazujú, že zázvor môže okrem zápalu znížiť príznaky osteoartrózy. Opäť platí, že je najúčinnejší čerstvý. Pre konzumáciu ho napríklad stačí namočiť na hodinu do vriacej vody na prípravu čaju.
Škorica
Cinnamaldehyd a kyselina škoricová sú antioxidanty, ktoré pomáhajú obmedziť poškodenie buniek. Odporúča sa škoricu kombinovať s inými potravinami a korením, aby bol protizápalový účinok ešte vyšší.