Jarné mesiace nám prinášajú mnoho darov prírody. Medzi tie najobľúbenejšie patrí mladý medvedí cesnak. Milujú ho bylinkári aj kuchári pre jeho charakteristickú arómu a liečivé vlastnosti najmä zjari. Ale pozor!
Vyrobte si zdravé pesto
Otvoriť galériu
Pesto z medvedieho cesnaku.
Zdroj: istcok
Potrebujeme:
- 2 hrste čerstvého medvedieho cesnaku (asi 50 g)
- 60 g píniových orechov
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- 50 g strúhaného parmezánu
- šťavu z polovice citróna
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Postup:
- Listy medvedieho cesnaku opláchneme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať.
- Na panvici opražíme píniové orechy dozlatista, pričom neustále miešame, aby sa nespálili.
- V mixéri alebo v mlynčeku na bylinky rozmixujeme medvedí cesnak spolu s opraženými píniovými orieškami a citrónovou šťavou.
- Pomaly pridávame olivový olej a mixujeme, kým nevznikne hladká pasta.
- Pridáme strúhaný parmezán a dôkladne premiešame.
- Pesto dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Hotové pesto môžeme použiť hneď alebo uložiť do uzatvoreného pohára v chladničke. Tento recept na pesto z medvedieho cesnaku sa hodí na dochutenie cestovín, môžeme ho použiť ako dip alebo ho pridať do omáčok.