Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2024 16:00 | Správy | Servis

Teplé počasie láka von: Kde môžete grilovať? TAKTO sa vám mäso nikdy neprilepí

Víkend a priaznivé počasie nahrávajú milovníkom grilovania. Pozor však na to, aby ste použitím nesprávnych kulinárskych postupov nechtiac neugrilovali mäso, ktoré vám skôr uškodí. Pozornosť venujte nielen správnemu spôsobu grilovania, ale aj palivu či vhodne pripraveným surovinám.

Ako máme postupovať pri ich úprave, aby nám chutili a aby sme si tiež nespôsobili úraz? Alebo nebodaj nepoškodili samotný drahý gril? A odkedy je povolené začať opekať v prírode? 

Grilovanie je proces prípravy jedla na mriežke nad ohňom alebo uhlíkmi. Jedlo sa griluje na otvorenom plameni alebo horúcich uhlíkoch, ktoré sa nachádzajú pod mriežkou. „Spaľovaním - rozkladom tuku pri vysokej teplote (nad 200 °C) - pri kvapkaní tuku z mäsa na žeravé uhlie vznikajú polyaromatické uhľovodíky (PAU), čo sú karcinogénne látky. Vplyvom vysokej teploty pri grilovaní potraviny dochádza k zmene proteínov (v prípade červeného mäsa, hydiny i rýb) a k vzniku karcinogén­nych látok - heterocyklických amínov, preto je dôležité grilovanie pri miernejšej teplote,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

S čím na gril?

Vôňa pečeného mäsa je veľmi lákavá. Aj keď ugrilovať sa dá teoreticky čokoľvek, podľa špecialistov na grilovanie je dobré zvážiť druh mäsa. Z bravčového sú najvhodnejšie: krkovička, rebrá, pliecko. Menej vhodné sú suché anatomické časti - karé a stehno.

Z hovädziny sa najčastejšie objavuje vo svetle žeravých uhlíkov roštenka. Dajte šancu aj mletým mäsám, ktoré sú pomerne nenáročné na grilovanie a dokážu dobre absorbovať prímes byliniek a korenín. Najťažšia je z tohto pohľadu hovädzina, najmä hrubé kusy s kosťou. Pri klasickom grile sa používajú na dosiahnutie potrebného tepla brikety alebo drevené uhlie.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: js, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke hasičské autá na mieste incidentu na vianočných trhoch v nemeckom Magdeburgu.
Nové informácie o tragédii v Magdeburgu: Úrady o páchateľovi vedeli, prečo nezakročili?!
Čistenie obkladov
Váš Tip
Máte naponáhlo? Túto chúlostivú vec stihnete pred Vianocami priamo na železničnej stanici!
Celková škoda bola predbežne vyčíslená na viac ako milión eur.
Foto
Škody po požiari bratislavskej predajne sú fatálne: Pohybujú sa v astronomických výšinách
(ilustračné foto)
Katar sa vyhráža Európskej únii: KONIEC dodávok plynu?! Aha, čo je jablkom sváru
Ilustračné foto.
Poznáte tradície Vianoc na Slovensku? TEST to preverí! Pozor, niektoré vás poriadne potrápia
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Vrtuľník napálil do budovy NEMOCNICE, potom sa zrútil na zem: PRÍŠERNÉ následky
Vľavo hráč Spartaka Adrián Zelkovič a hráč Slovana Kyriakos Savvidis v súboji
Hráči našej ligy dostali nové cenovky: Najväčší nárast pri hodnote hráča Trnavy, najdrahší hráč súťaže je...
V rozprávke uvidíte aj Annu Javorkovú a Zuzanu Kanócz.
Foto
Nalaďte na sa Štedrý deň NOVOU slovenskou rozprávkou: Čarovný príbeh so silnou hereckou zostavou!
Na archívnej snímke z 12. júna 2024 nemecký minister obrany Boris Pistorius.
Nemecký minister šokoval svojím posledným vyhlásením: Musíme byť pripravení na VOJNU
Dominika Kavaschová a Daniel Fischer
Kavaschová sa čoskoro stane dvojnásobnou matkou: Nadšený otec odhalil pohlavie bábätka!
Špenát
Váš Tip
Mysleli ste si, že v zelenine nemôže byť nič nebezpečené? Vedci zo SAV vás vyvedú z omylu!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán o krvavom útoku na vianočných trhoch: Niet pochýb o tom, že…