Víkend a priaznivé počasie nahrávajú milovníkom grilovania. Pozor však na to, aby ste použitím nesprávnych kulinárskych postupov nechtiac neugrilovali mäso, ktoré vám skôr uškodí. Pozornosť venujte nielen správnemu spôsobu grilovania, ale aj palivu či vhodne pripraveným surovinám.
Mäso:
- Ak obsahujú plátky šľachy, poriadne ich vyrežte, alebo na okrajoch nakrájajte, aby sa mäso na grile nekrútilo.
- Pri hydine pridajte do marinády aj tuk, aby zostala šťavnatá, na rošte jej stačí 15 minút.
- Bravčové opekajte na miernom ohni o pár minút dlhšie ako hydinu, pekne domäkka.
- Hovädzie potrebuje čas podľa toho, o aký druh ide.
- Pri grilovaní rýb a morských plodov stačí jemná olejová marináda a pár minút na grile.
Zakladanie ohňov a opekanie
Mestské lesy Bratislava:
- Kladenie ohňa je povolené celoročne na vyhradených miestach.
- Hasičský a záchranný útvar môže na základe aktuálnych podmienok v lese vyhlásiť tzv. čas zvýšeného nebezpečenstva požiarov.
- Počas neho je kladenie otvoreného ohňa zakázané.
Košický lesopark:
- Lokality: Furča - promenádny chodník, Ťahanovce - lúčky pod vodojemom, okolie Bankova
- Ohniská je možné využívať na opekania a grilovanie bezodplatne a celoročne.
- Mimo obdobia vyhláseného času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru
Mestské lesy Banská Bystrica:
- V minulosti sa vyskytli ohniská požiarov kvôli nedisciplinovaným návštevníkom mestských lesov napr. v Laskomerskej doline či na vrchu Urpín.
- Štruktúra okolitých lesných porastov je náchylná na možnosti vzniku požiarov a následne veľkých škôd.
- V okolí Banskej Bystrice, resp. v banskobystrických mestských lesoch nie sú oficiálne povolené ohniská na opekanie či grilovanie.