Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 700 g paštrnáka
- 300 g zemiakov
- 125 ml suchého bieleho vína
- 800 ml zeleninového vývaru
- 200 g smotany na šľahanie
- 1 hrušku
- 50 g vlašských orechov
- soľ, korenie
- maslo
Príprava: 10 minút
Varenie: 20 minút
Postup:
Cibuľu a cesnak ošúpte a nasekajte najemno. Paštrnák a zemiaky ošúpte, očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Vo veľkom hrnci rozpáľte 1 lyžicu masla, pridajte cibuľu aj cesnak a asi 2 minúty restujte. Pridajte paštrnák a zemiaky a krátko spolu opekajte. Zalejte vínom a 800 ml zeleninového vývaru. Priveďte do varu a po 10 minútach varenia rozmixujte najemno. Vmiešajte smotanu a dochuťte soľou a korením. Umyte hrušku, osušte a nakrájajte na tenké plátky. Opečte ich na 1 lyžici masla z oboch strán. Nasekané orechy rovnako opečte na suchej panvici. Polievku podávajte s opečenou hruškou a orechmi.
Na 4 porcie budeme potrebovať:
- 1 veľkú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 veľké zemiaky
- 2 lyžice masla
- 75 g slaniny (nakrájanej na kocky)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 425 ml konzervovanej kukurice
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenovú vňať
Príprava: 10 minút
Varenie: 15 minút
Postup:
Cesnak a cibuľu ošúpte a nasekajte nadrobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Vo väčšom hrnci rozpáľte maslo a opečte na ňom slaninku dozlatista. Slaninu vyberte a k výpeku pridajte cibuľu, cesnak aj zemiaky. Krátko orestujte a zalejte vývarom. Varte asi 10 minút. Kukuricu zlejte a pridajte spolu so smotanou do polievky. Krátko povarte a zľahka ju rozmixujte. Dochuťte soľou a korením. Polievku podávajte s opraženou slaninkou a posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.