Hrachový prívarok s údeným mäsom a chrumkavou cibuľkou
Na 5 porcií budeme potrebovať
- 500 g sušeného žltého hrachu
- 500 g údeného mäsa
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku rasce
- pol lyžičky sušeného majoránu
- štipku nastrúhaného muškátového orieška
- 1 bobkový list
- soľ, mleté čierne korenie
- bravčovú masť
Slaný cuketový koláč podľa Oľgy Belešovej.
Na prílohu
- 2 šalotky alebo malú cibuľu
- trochu hladkej múky
- olej alebo masť na vysmážanie
- oškvarky
- ocot podľa chuti
- dobrý chlieb
Príprava: 30 minút
Varenie: 2 hodiny
Postup:
Hrach na noc namočte do studenej osolenej vody. Na masti osmažte v hrnci údené mäso zo všetkých strán. Mäso vyberte, ak treba, pridajte masť a osmažte na nej očistenú a nahrubo nakrájanú cibuľu s celou rascou. Pridajte prelisovaný cesnak, sušený majorán, muškátový oriešok, bobkový list a mleté čierne korenie. Do hrnca vráťte mäso, zalejte ho vodou (nemusí ňou byť úplne zakryté), prikryte pokrievkou a varte domäkka 1 - 2 hodiny. Mäso vyberte a udržujte v teple.
Do hrnca vsypte prepláchnutý napučaný hrach a uvarte ho. Nechajte mierne vychladnúť a nahladko rozmixujte. Ak je prívarok hustý, zrieďte ho vodou, dochuťte soľou a korením, prelisovaným strúčikom cesnaku alebo trochou octu. Šalotky alebo cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenšie krúžky. Jednotlivé vrstvy cibuľových krúžkov od seba oddeľte, obaľte v múke a krátko vypražte v oleji alebo masti. Prívarok môžete servírovať s kúskami údeného mäsa, opraženou cibuľou, nadrobno posekanými oškvarkami a dobrým chlebom.