Panvička z bravčového bôčika zo zemiakových štvrtiek
Na 5 porcií budeme potrebovať:
- 2 kg bravčového bôčika
- 1 lyžičku rasce
- pol lyžičky celého čierneho korenia
- štvrť lyžičky anízu
- 1 lyžicu mletej červenej papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 1 bobkový list
- soľ
- bravčovú masť
Glazúra:
- rovnaké množstvo tekutého medu a vody
- 2 - 3 klinčeky
Príloha:
- rôzna zelenina nakrájaná na väčšie kúsky (mrkva, petržlen, kvaka, cvikla)
- šalátové zemiaky
- chren
- soľ, mleté čierne korenie
Príprava: 12 hodín
Pečenie: 2-3 hodiny
Postup:
Narežte do bôčika zo strany kože plytké zárezy v tvare mriežky. Mäso riadne nasoľte. Na suchej panvici opražte celú rascu s celým čiernym korením a anízom, dajte ich do mažiara s mletou červenou paprikou a dvomi cesnakmi a podrvte na jemnú kašu. Poriadne ju votrite do bôčika a nechajte ho na chladnom mieste do druhého dňa. Na druhý deň mäso jemne osušte kuchynskou papierovou utierkou a osmažte ho na masti z oboch strán. Do hrnca pridajte polovice cibule, bobkový list a dva zvyšné strúčiky cesnaku. Podlejte pohárom vody, hrniec prikryte hliníkovou fóliou a pokrievkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 130 °C na 2 - 3 hodiny. V polovici pečenia mäso otočte.
Pripravte glazúru - med povarte s vodou a klinčekmi do konzistencie glazúry, odstavte a nechajte bokom. Na posledných 40 minút do hrnca s mäsom vložte zeleninu a zemiaky nakrájané na štvrťky. Na posledných 15 minút pečenia hrniec odkryte, zvýšte teplotu na 220 °C, otočte mäso kožou nahor a so zeleninou zapečte. Ku koncu ešte potrite mäso prevareným medom. Bôčik podávajte so zeleninou a s chrenom.