Praktický lekár Dr. Andrew opisuje prekvapivé spúšťače astmy, o ktorých ste možno ešte nepočuli.
1. Klobásy, uhorky, džemy a víno
Ak máte astmu, môžete byť citliví na siričitany a histamíny, ktoré môžu byť prítomné v niektorých potravinách a alkohole. Dr. Whittamore uvádza, že siričitany sa používajú v niektorých spracovaných mäsách, ako sú klobásy a hamburgery, v nakladaných potravinách a octe, v sušenom ovocí a zeleninových a ovocných džemoch. Ak chcete skontrolovať, či vaše jedlo alebo nápoj obsahuje siričitany, hľadajte na etiketách čísla E221 až E228, radí praktický lekár.
2. Plávanie
S otepľujúcim sa počasím sa mnohí z nás budú tešiť na kúpanie v bazéne. Pre malý počet ľudí trpiacich astmou sa však táto základná letná aktivita môže ukázať ako riziková. Bazény obsahujú chemické látky, ako je chlór, ktoré odstraňujú baktérie a iné zárodky a udržiavajú vodu čistú. Návšteva bazénov, víriviek a vodných parkov môže vyvolať príznaky astmy, ak ste citliví na tieto chemikálie.