Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2024 00:00 | PR články
PR článok

Na Liptove našli recept na unikátne nealko pivo

Chutí aj vonia ako klasické, pretože sa v ňom spája poctivé remeslo s vedou. Vyskúšate výnimočné nealko pivo zo Slovenska, ktoré boduje aj na svetových súťažiach? Namiešať ho bola alchýmia.

Keď máte v nohách kilometre našliapané na bicykli alebo ste šťastne dorazili do cieľa po poriadnej túre, prípadne len tak sedíte s priateľmi na terase, hľadáte to najlepšie osvieženie. Vtedy príde vhod netradičné nealko, aké varí Nilio. Prvý nealkoholický remeselný pivovar na Slovensku. V Liptovskom Mikuláši ho založili nadšenci, ktorí milujú typickú chuť chmeľového nápoja, no chceli si pripíjať takým, po ktorom zostane čistá myseľ. Jednoducho dobrým nealko pivom. Tie sa vyrábajú overenými postupmi ako dealkoholizácia či zastavenie fermentácie, lenže Nilio na to išlo inak. Vedecky. „Sládok v našom pivovare testoval rôzne biotechnologické procesy, často aj spôsobom pokus a omyl, a správnu receptúru vymýšľal dva roky. Keď zákazníci začali čašníkovi vracať naše čapované so slovami, že oni chceli nealko, vedeli sme, že sa nám to podarilo,“ vysvetľuje riaditeľ pivovaru Matúš Kozina.

Otvoriť galériu

Má slovenskú DNA

Tajomstvom značky Nilio je unikátna technológia výroby s pomocou špeciálnych „lenivých“ kvasiniek, ktoré počas fermentácie nepremieňajú cukor na etanol, ale na prírodný glycerol, vďaka čomu v nápoji nezostane alkohol. Produkty z Liptova sa varia poctivou remeselnou metódou, nie sú v nich žiadne syntetické látky či konzervanty, ani pridaný cukor a ako bonus majú slovenskú DNA. „Až 92 percent piva tvorí voda z Nízkych Tatier, pri varení používame slad z Trnavy a čo najviac sa snažíme spoliehať na slovenské ingrediencie,“ hovorí riaditeľ o originálnych druhoch nealka, kde sa miešajú kombinácie chmeľu, sladu a prírodných zložiek ako kakaové bôby, dubová kôra, hroznový mušt či aróma z manga. Ideálne riešenie pre šoférov, športovcov aj tých, ktorí alkohol nepijú, čo poviete?

Vstup do reťazca zachránil výrobu

Nilio je mladá slovenská značka. Keď v roku 2020 spustila výrobu, plány jej skrížila pandémia, o to viac ocenila pomocnú ruku Kauflandu, ktorý odštartoval projekt na podporu domácich remeselných pivovarov. Reštaurácie, ktoré boli ich hlavnými odberateľmi, zostali celé mesiace zatvorené, a tak obchodný reťazec začal v špeciálnych vitrínach ponúkať slovenské remeselné krafty. „Tento projekt vnímame veľmi pozitívne a hoci sú reštaurácie opäť otvorené, pivári majú o dodávanie do Kauflandu stále veľký záujem. Sme radi, že môžeme zákazníkom prinášať poctivé remeselné pivá, ale aj iné regionálne výrobky, často vyrábané ručne podľa tradičnej receptúry, bez éčok a konzervantov. Aj takto podporujeme malých lokálnych dodávateľov, pretože z našich regálov sa ich produkty dostanú do viacerých domácností,“ vysvetľuje Michaela Florišová, vedúca oddelenia nákupu pre regionálny sortiment v spoločnosti Kaufland Slovenská republika.

Otvoriť galériu

Remeselné krafty od domácich pivovarov nájdete v regáloch

Hlavná pivárska sezóna prebieha od mája do septembra a vlani sa v reťazci predalo vyše 2 100 hektolitrov remeselných nápojov. Aj tento rok predajca spolupracuje s 29 pivovarmi a s 5 výrobcami nealkoholických limonád, vďaka čomu spotrebiteľom ponúka takmer 130 remeselných nápojov. Podľa Michaely Florišovej majú v Kauflande dvere otvorené i menší domáci výrobcovia, a týka sa to rôznych druhov potravín, nielen piva. „Príležitosť dodávať svoje produkty do našich predajní regionálni dodávatelia vítajú, lebo vďaka tejto spolupráci môžu osloviť viac zákazníkov. Zároveň vedia, že v nás našli férového partnera, ktorý im zaručí pravidelný odber a na ktorého sa môžu spoľahnúť.“

Spolupráca, ktorá pomáha

Aj Matúš Kozina potvrdzuje, že bez tejto podpory by Nilio nebolo tam, kde je dnes. „Obdobie pandémie by sme bez Kauflandu zrejme nezvládli. Zo začiatku sme produkciu dodávali do predajní v okolí Liptovského Mikuláša, takže sme nemuseli zastaviť výrobu, dnes sa 4 druhy nealkoholického piva predávajú v celej sieti reťazca. Postupe nás začali spoznávať zákazníci z celého Slovenska,“ opisuje výhody spojenia s predajcom potravín, ktoré sa preniesli aj do čísel. V porovnaní s predminulým rokom značka zvýšila produkciu o 75 percent, takže vlani uvarila 1 440 hektolitrov chmeľového moku a predala 125 tisíc fliaš. Navyše, remeselné nealko krafty Nilio zbierajú na svetových súťažiach jednu medailu za druhou a prvé nealko pivo s izotonickými vlastnosťami Great Warrior, vhodné najmä pre športovcov, získalo na Slovensku ocenenie Najinovatívnejší produkt roka 2023.

No nie je to dosť dobrých dôvodov štrngnúť si pri posedení s priateľmi nealkom nápojom, ktorý je na nerozoznanie od skutočného piva? O to viac, že ten prípitok bude nielen na zdravie a čistú myseľ, ale aj na lásku. Pretože domáce produkty sa nielen pijú, ale aj nakupujú v Kauflande z lásky k Slovensku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hromadné prepúšťanie ohrozuje na Slovensku stovky ľudí.
Slováci, pri hromadnom prepúšťaní sa nedajte: Aké POVINNOSTI má voči vám zamestnávateľ?
Ak chcete zabrániť vzniku zubného kazu, minimalizujte výskyt baktérií v ústnej dutine a tvorbu kyselín.
Ako mať zdravé zuby bez kazov? Tieto tipy zachránia váš úsmev!
18 years old guy defends himself with his palm isolated
Príšerný škandál na Belehradskej univerzite: Profesor sa pre vážne obvinenia vzdal kandidatúry na dekana!
Na Slovensku sa v sobotu začali v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu.
Aktualizované
Zatvorili sa dvere od miestností, začína sa sčítavať: POZNÁME dátum a miesto zverejnenia výsledkov!
(ilustračné foto)
Reportéri bez hraníc prišli o dôležitého člena: Generálny tajomník organizácie zomrel na rakovinu († 53)
V Štrkoveckom jazere hľadajú potápači človeka.
Pátranie po mladíkoch, ktorých pohltila rieka Hron: Polícia nemá dobré správy
Na snímke ľudia sa zhromažďujú počas demonštrácie proti pravicovému extrémizmu vrátane strany Alternatíva pre Nemecko
Masový protest v Nemecku: Desaťtisíce ľudí vyšlo do ulíc demonštrovať proti krajnej pravici v eurovoľbách!
Privolaná bola polícia.
To nie je možné: Ďalší OŽRATÝ člen volebnej komisie?! Aha, čo urobil, keď prišla polícia
Tania tvrdí, že jej sex vôbec nechýba.
Tania žije bez SEXU a bozkov 10 rokov: Nečakaný následok! TOTO nečakala
Izraelská genocída v Gaze
Ďalšie bolestivé čísla z Pásma Gazy: Pri izraelských útokoch v Nusajráte zahynuli stovky ľudí!
(ilustračné foto).
Aktualizované
Strašná zrážka áut v tuneli Branisko: Hlásia viacero zranených vrátane detí!
Vodič auta mal šťastie v nešťastí.
Foto
Hrôza v Bratislave: Do auta vpálil vlak! Budete si ťukať na čelo, čo urobil vodič