Karfiolové placky
Na 4 porcie budete potrebovať:
- 400 g karfiolu
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- tri štvrtiny šálky ryže arborio (na rizoto)
- 600 ml zeleninového vývaru
- 100 g sušenej šunky
- 1 lyžičku citrónovej kôry v biokvalite
- 2 lyžice nakrájaných petržlenových listov
- 1 vajce
- 1 šálku mandľovej múky
- strúhanku na zahustenie (podľa potreby)
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na orechový šalát:
- 120 g sušených paradajok v oleji
- pol šálky vlašských orechov
- 200 g rôznych šalátových listov
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Príprava: 15 minút
Varenie: 25 minút
Pečenie: 20 minút
Postup:
Karfiol rozoberte na ružičky. Šálku karfiolu odložte. V kuchynskom robote mixujte, kým sa nepodobá ryži. V hrnci rozohrejte lyžicu oleja. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Opekajte asi 5 minút.
Pridajte ružičky karfiolu, rozmixovaný karfiol a ryžu. Opekajte 1 minútu. Prilejte naberačku horúceho vývaru a varte, kým tekutina nevsiakne. Opäť prilejte vývar a nechajte vsiaknuť. Pokračujte, kým sa ryža neuvarí - asi 20 minút. Osoľte, okoreňte a dajte do veľkej misy. Nechajte celkom vychladnúť. V panvici rozohrejte olej na strednú teplotu. Šunku nakrájanú nadrobno opekajte 3 minúty. Nechajte vychladnúť. Do karfiolovo-ryžovej zmesi pridajte opečenú šunku, najemno nastrúhanú citrónovú kôru, nasekanú petržlenovú vňať, vajce a mandľovú múku. Dobre premiešajte. Ak je zmes príliš vlhká, primiešajte do nej strúhanku a tvarujte malé ploché placky. V panvici rozohrejte olej a placky vyprážajte 3 až 4 minúty z každej strany dozlatista. Dajte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného tuku.
Urobte orechový šalát: Paradajky vyberte z oleja a nechajte ich odkvapkať na sitku. Orechy opečte na suchej panvici dozlatista. Nahrubo podrvte. Zmiešajte paradajky nakrájané na prúžky, orechy a listy šalátu s lyžicou oleja zo zaváraných paradajok a s citrónovou šťavou. Šalát zabaľte s plackami a šup do práce.
Zapekané cestoviny Carbonara
Na 4 porcie budete potrebovať:
- 400 g špagiet
- 200 g prerastenej slaniny
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 vajec
- 80 g nastrúhaného parmezánu
- čerstvú petržlenovú vňať na servírovanie
- 120 g ricotty
- 1 malú cuketu
- maslo na vymastenie nádoby
- olej
- paradajkový šalát ako prílohu
Príprava: 15 minút
Varenie: 15 minút
Pečenie: 15 minút
Postup:
Cestoviny uvarte podľa návodu. Kým sa varia, v panvici na strednej teplote rozohrejte malé množstvo oleja. Pridajte doň slaninu nakrájanú na kocky a opečte ju dochrumkava. Pridajte prelisovaný cesnak a opekajte už len 30 sekúnd. Odložte nabok. V miske rozmiešajte 3 vajcia a 60 g parmezánu. Uvarené cestoviny sceďte, ale 100 ml vody z varenia nechajte. Cestoviny ihneď dajte do veľkej panvice, pridajte rozšľahané vajcia, opečenú slaninu, zvyšnú vodu a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno. Dobre premiešajte. Vďaka teplu z cestovín sa špagety zľahka obalia vajcovou zmesou a vytvorí sa krémová omáčka. Asi štvrtinu množstva cestovín odložte a zvyšok si dajte ako chutnú večeru. Zapekaciu misu vymastite tukom. Zvyšné vajcia vymiešajte so zmäknutou ricottou, s 20 g parmezánu, nahrubo nastrúhanou cuketou (potláčaním ju zbavte vody) a so zvyškom cestovín. Dajte do malej vymastenej formy na pečenie a posypte parmezánom. V rúre zapekajte asi 15 minút dozlatista. Nechajte vychladnúť, nakrájajte na plátky a zoberte so sebou do práce aj s paradajkovým šalátom.