Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Rýchle a chutné RECEPTY! Inšpirujte obedmi, ktoré sú ako stvorené do práce

Rýchle a chutné RECEPTY! Inšpirujte obedmi, ktoré sú ako stvorené do práce

Zdroj: lidl

Reklama

Ak si do práce radi nosíte vlastné obedy, máme pre vás dva rýchle recepty. Prihrejte si v kuchynke vlastnoručne vyrobené chutné dobroty.

Karfiolové placky

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 400 g karfiolu
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • tri štvrtiny šálky ryže arborio (na rizoto)
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 g sušenej šunky
  • 1 lyžičku citrónovej kôry v biokvalite
  • 2 lyžice nakrájaných petržlenových listov
  • 1 vajce
  • 1 šálku mandľovej múky
  • strúhanku na zahustenie (podľa potreby)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na orechový šalát:

  • 120 g sušených paradajok v oleji
  • pol šálky vlašských orechov
  • 200 g rôznych šalátových listov
  • 2 lyžice citrónovej šťavy

Príprava: 15 minút

Varenie: 25 minút

Pečenie: 20 minút

Postup:

Karfiol rozoberte na ružičky. Šálku karfiolu odložte. V kuchynskom robote mixujte, kým sa nepodobá ryži. V hrnci rozohrejte lyžicu oleja. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Opekajte asi 5 minút.

Pridajte ružičky karfiolu, rozmixovaný karfiol a ryžu. Opekajte 1 minútu. Prilejte naberačku horúceho vývaru a varte, kým tekutina nevsiakne. Opäť prilejte vývar a nechajte vsiaknuť. Pokračujte, kým sa ryža neuvarí - asi 20 minút. Osoľte, okoreňte a dajte do veľkej misy. Nechajte celkom vychladnúť. V panvici rozohrejte olej na strednú teplotu. Šunku nakrájanú nadrobno opekajte 3 minúty. Nechajte vychladnúť. Do karfiolovo-ryžovej zmesi pridajte opečenú šunku, najemno nastrúhanú citrónovú kôru, nasekanú petržlenovú vňať, vajce a mandľovú múku. Dobre premiešajte. Ak je zmes príliš vlhká, primiešajte do nej strúhanku a tvarujte malé ploché placky. V panvici rozohrejte olej a placky vyprážajte 3 až 4 minúty z každej strany dozlatista. Dajte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného tuku.

Urobte orechový šalát: Paradajky vyberte z oleja a nechajte ich odkvapkať na sitku. Orechy opečte na suchej panvici dozlatista. Nahrubo podrvte. Zmiešajte paradajky nakrájané na prúžky, orechy a listy šalátu s lyžicou oleja zo zaváraných paradajok a s citrónovou šťavou. Šalát zabaľte s plackami a šup do práce.

Zapekané cestoviny Carbonara

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 400 g špagiet
  • 200 g prerastenej slaniny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 vajec
  • 80 g nastrúhaného parmezánu
  • čerstvú petržlenovú vňať na servírovanie
  • 120 g ricotty
  • 1 malú cuketu
  • maslo na vymastenie nádoby
  • olej
  • paradajkový šalát ako prílohu

Príprava: 15 minút

Varenie: 15 minút

Pečenie: 15 minút

Postup:

Cestoviny uvarte podľa návodu. Kým sa varia, v panvici na strednej teplote rozohrejte malé množstvo oleja. Pridajte doň slaninu nakrájanú na kocky a opečte ju dochrumkava. Pridajte prelisovaný cesnak a opekajte už len 30 sekúnd. Odložte nabok. V miske rozmiešajte 3 vajcia a 60 g parmezánu. Uvarené cestoviny sceďte, ale 100 ml vody z varenia nechajte. Cestoviny ihneď dajte do veľkej panvice, pridajte rozšľahané vajcia, opečenú slaninu, zvyšnú vodu a petržlenovú vňať nasekanú nadrobno. Dobre premiešajte. Vďaka teplu z cestovín sa špagety zľahka obalia vajcovou zmesou a vytvorí sa krémová omáčka. Asi štvrtinu množstva cestovín odložte a zvyšok si dajte ako chutnú večeru. Zapekaciu misu vymastite tukom. Zvyšné vajcia vymiešajte so zmäknutou ricottou, s 20 g parmezánu, nahrubo nastrúhanou cuketou (potláčaním ju zbavte vody) a so zvyškom cestovín. Dajte do malej vymastenej formy na pečenie a posypte parmezánom. V rúre zapekajte asi 15 minút dozlatista. Nechajte vychladnúť, nakrájajte na plátky a zoberte so sebou do práce aj s paradajkovým šalátom.

Autor: Lidl, Nový Čas Víkend

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace