Svetová zdravotnícka organizácia potvrdila, že v 52 z 53 krajín Európy a strednej Ázie ľudia konzumujú príliš veľa soli.
Dospelí by nemali prijímať viac ako päť gramov soli denne, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke. Toto množstvo by malo byť obsiahnuté vo všetkom, čo sa konzumuje od rána do večera, vrátane všetkých potravín (hotové jedlá, údeniny, mliečne výrobky, nátierky, šaláty, paštéty, pečivo atď.)
Najviac soli denne skonzumujú Kazachovia a Kirgizi (17,2 gramu na deň) a najmenej Malťania (4,92 gramu na deň). Česká republika je na celkovom 6. mieste a na prvom mieste v EÚ s 13,37 gramu soli na osobu a deň.
Konzumácia príliš veľkého množstva soli je hlavnou príčinou vysokého krvného tlaku, ktorý zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice. Zdravotní odborníci tvrdia, že hlavným zdrojom soli v strave Európanov sú spracované potraviny a jedlo z ulice, rýchleho občerstvenia a reštaurácií.
Vysoký krvný tlak je hlavným rizikovým faktorom úmrtia v Európe, ktorý spôsobuje takmer štvrtinu všetkých predčasných úmrtí.
V Európe ním trpí viac ako jeden z troch dospelých vo veku od tridsať do sedemdesiatdeväť rokov. Najnižšia miera je vo Švajčiarsku (21,9 %) a najvyššia v Bielorusku a Poľsku (49,2 %). Kardiovaskulárne ochorenia sú dominantnou príčinou invalidity a predčasných úmrtí v európskom regióne, pričom predstavujú viac ako 42,5 percenta všetkých úmrtí ročne. To je približne desaťtisíc ľudí každý deň.