Na internete či v novinách sa chvália plnými košíkmi dubákov, suchohríbov aj bedlí. Chcete si užiť túto lahôdku aj počas zimy a skorej jari? Nový Čas vám ponúka zopár tipov, ako s pokladmi lesa naložiť čo najlepšie.
Zaváranie na prírodno
Huby zavárané v pohári nielen pekne vyzerajú, ale aj dlho vydržia. Držia si svoj tvar a aj chuť.
Ako na to
1. nakrájajte ich na ľubovoľne hrubé kúsky, tak ako ich máte najradšej
2. vložte huby do sitka a dôkladne ich zbavte všetkých nečistôt
3. opatrne natlačte huby do pripravených sterilizovaných pohárov
4. dajte si pozor, aby ste to s tlačením, neprehnali a nespravili z nich kašu
5. poháre dobre zatvorte a sterilizujte 90 minút
6. dajte deň odstáť a opäť sterilizujte aspoň hodinu
7. huby stratia trochu na objeme, no ich chuť bude výborná
Sušenie
Usušiť hríby je najobľúbenejšia alternatíva. Pri ďalšej úprave ich stačí len na chvíľu namočiť a chutia takmer ako čerstvé.
Ako na to
1. huby očistite suchou handričkou od zeme
2. nakrájajte ich na tenko
3. huby poukladajte vedľa seba najlepšie na papier na pečenie, aby sa k sebe neprilepili
4. ak chcete predísť prilepeniu, navlečte ich na šnúrku a zaveste niekde, kde nebudú zavadzať
5. huby budú vysušené približne po piatich dňoch
Kde ich sušiť
- vhodné je miesto v tieni, kde prúdi vzduch
- zabráňte, aby sa na huby prášilo, či mali k nim prístup členovia rodiny
- nikdy ich nesušte na slnku, pretože by sa mohli zapariť
TIP
- skúste huby po piatich dňoch vziať do ruky, ak sa lámu, sú správne usušené
Kam ich uložiť
- najlepšie sa skladujú v zaváraninových pohároch, ktoré dobre tesnia
- pri takomto uložení vydržia huby aj tri roky
Mrazenie
Mraziť môžete všetky huby, ktoré bežne konzumujete. Ak máte dostatok miesta v mrazáku, tento spôsob je pre vás určite výhodný. Vyhnite sa tak napadnutiu rôznymi plesňami a moľami.
Ako na to
1. hríbové klobúky nakrájajte približne na 0,2 cm hrubé plátky
2. hlúbiky môžu byť pokojne aj 10-krát hrubšie, asi 2 cm
3. nakrájané huby vložte do sita a poriadne premývajte, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt
Blanšírovanie
- ak chcete, huby môžete chvíľu povariť, teda blanšírovať
- stratia asi tretinu svojho objemu, no na chuti a vôni sa to neodrazí
TIP
- do antikorového hrnca dajte 2 litre vody, 1 čajovú lyžičku kyseliny citrónovej a 1 čajovú lyžičku soli
- vodu priveďte do varu a pridajte huby
- dajte opäť zovrieť a varte asi 1 minútu
Ako ich uložiť
- najprv sa rozhodnite, či ich budete „sáčkovať“ ako zmes, alebo oddelene
- huby musia byť po umytí suché a po blanšírovaní aj vychladnuté
- huby baľte do mikroténových vreciek približne po 200 g
- nedávajte ich do väčších, pretože po rozmrazení ich treba zužitkovať
- každé vrecko prelepte samolepkou s údajom, kedy boli huby mrazené a o aký druh ide
- mrazené huby vydržia v chladničke 1 rok