Teplé počasie tento rok po celej krajine otvorilo brány najobľúbenejšieho samozberu trochu skôr ako v minulých rokoch. „Samozber sme začali o dva a pol týždňa skôr ako minulý rok. Môže za to teplé a slnečné počasie,“ potvrdil Milan Broškovič z Emilových sadov vo Dvoroch nad Žitavou.
Prvý otvorili už takmer pred dvoma týždňami. „Spustili sme ho v sobotu 11. mája. Išlo o taký nultý samozber, potrebovali sme vyzbierať prvé dozreté jahody,“ dodal s tým, že všetko je v rukách počasia. „Aj otváracie hodiny treba sledovať na internete, alebo si radšej zavolať. Ak je chladnejšie, alebo veľa prší, nestihnú jahody dozrieť, a preto nevieme otvoriť. Podobne je to aj vtedy, ak sa všetko niektorý deň vyzbiera, musíme jahôdkam dať trochu čas na dorastenie a dozretie,“ upozornil. To platí pri všetkých pestovateľoch, a preto sú otváracie hodiny orientačné. „Počasiu nevieme rozkázať, ale to oberači vedia,“ uzavrel.
Výhody konzumácie
- Podporujú cievny systém a zdravie srdca
- Zvyšujú krátkodobú pamäť
- Spaľujú uložený tuk
- Podporujú zdravie kostí
- Zabezpečujú zdravie vlasov, sviežosť pleti a pevnosť nechtov
- Upravujú hladinu cukru v krvi
- Chránia pred chorobami, ako aj rakovinou
- Detoxikujú organizmus
Kde sú samozbery a aké majú ceny si pozrite na nasledujúcich stranách.