Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.05.2024 00:00 | PR články
PR článok

Viete, ako sa robia reďkovkové kytice?

Na slovenskej farme v Jahodnej túto chrumkavú zeleninu stále zberajú ručne, a rovnako poctivo ju aj viažu. Šikovné ruky miestnych pracovníkov zvládnu urobiť 600 až 1 000 zväzkov denne!

Okrem reďkovky rastie na farme Adriána Nagyho pri Dunajskej Strede aj cibuľka jarná, kapusta, kel, kaleráb, cukrová kukurica a karfiol. „S pestovaním začal môj otec pred vyše tridsiatimi rokmi. Postupne som aj s bratom prevzal štafetu a spoločne sme sa zamerali na pestovanie tradičnej zeleniny,“ vysvetľuje konateľ malej rodinnej firmy.

Karfiol vo farbách dúhy

Ak ste už niekedy v obchode narazili na zelené, fialové alebo oranžové karfiolové hlavičky, zrejme ste netušili, že sa pestujú aj u nás, na Slovensku. Za nevšedným zafarbením našej obľúbenej slovenskej zeleniny nie je žiadna veda, všetko prebieha pod taktovkou matky prírody.

Otvoriť galériu

Fialový karfiol svoju farbu získava vďaka zdraviu prospešným flavonoidom, oranžový je zase obohatený o vitamín A či betakarotén. Karfiol zelenej farby vznikol skrížením klasickej bielej odrody s brokolicou. Tak ako jeho farební súrodenci, má mierne sladkastú chuť, štruktúrou je jemnejší a krémovejší. Použitie v kuchyni má tento druh zeleniny naozaj široké, karfioly môžete vyprážať, variť, mixovať, piecť aj zapekať. V chladničke vám pár dní vydržia, na rozdiel od reďkoviek alebo kukurice.

Kukurica nie je chladničkový typ

Zvyknete aj vy robiť túto chybu? Kúpite si kukuricu v strede týždňa do zásoby, no k vareniu sa dostanete až cez víkend. Obľúbená pochúťka je najlepšia čerstvá, skúste si ju preto pripraviť hneď po nákupe. Stačí desať minút a zaručene si pochutíte.

„Mrkvu alebo zemiaky je možné skladovať aj dlhodobo, pri plodinách ako kukurica či reďkovka to nejde. Naša zelenina sa potrebuje k zákazníkom dostať čo najskôr, aby sa zachovala jej čerstvosť, “ upozorňuje Adrián Nagy. Úroda z Jahodnej sa preto ešte v deň zberu odváža a často sa už nasledujúce ráno predáva v Kauflande.

Otvoriť galériu

Obľúbený predajca potravín vlani zaradil do svojho sortimentu takmer 50 tisíc ton slovenskej zeleniny a ovocia a aby bola jeho ponuka čo najširšia, pravidelne spolupracuje aj s menšími farmármi a pestovateľmi. „Od domácich dodávateľov pochádza až 50 % u nás predávaného ovocia a zeleniny, ktoré sa dajú vypestovať v našich klimatických podmienkach,“ hovorí Ľuba Barošová, vedúca nákupu ovocia a zeleniny spoločnosti Kaufland Slovenská republika.

O všetkom rozhoduje počasie

Pestovanie ovocia a zeleniny je mimoriadne závislé od počasia, v dnešnej dobe neustálych klimatických zmien, prudkých dažďov, sucha i prízemných mrazov pestovatelia nevedia svoje dodávky vždy garantovať. Kaufland je na tieto situácie pripravený, chýbajúci sortiment operatívne dopĺňa z iných zdrojov. Aj vďaka takémuto prístupu môžu malí pestovatelia nielen ľahšie dýchať, no trúfnu si tiež na netradičné odrody, pri ktorých výsledok nikdy nie je istý. Vlani sa v regáloch reťazca objavilo vše 4 000 hlávok fialového karfiolu, viac než 900 kusov zeleného karfiolu a romanesca.

Otvoriť galériu

Kvalita, na ktorú sa môžete spoľahnúť

O certifikácii GLOBALG.A.P. ste možno ešte nepočuli, o to viac je dôležitá pre budúcnosť nášho poľnohospodárstva. Pestovatelia, ktorí ju chcú získať, musia svoju zeleninu a ovocie pestovať udržateľným spôsobom a spĺňať viacero kritérií, ktoré sú dokonca prísnejšie než slovenská legislatíva. Kontroluje sa spôsob pestovania sadeníc, kvalita pôdy aj vody, ktorá sa používa na zavlažovanie, ale tiež dodržiavanie hygieny. „Predtým, než začneme zberať úrodu, vzorky z každého druhu zeleniny posielame na analýzu,“ hovorí A. Nagy zo spoločnosti Adkon. „Podrobné rozbory v laboratóriách zisťujú obsah rezíduí, prítomnosť pesticídov alebo ťažkých kovov. Keby sme niektoré parametre prekročili, certifikát by sme nezískali.“

Pokiaľ nakupujete slovenské ovocie alebo zeleninu v Kauflande, mali by ste vedieť, že všetci jeho dodávatelia tento certifikát majú. Dobrá správa nielen pre naše zdravie, ale takisto pre našu planétu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Conor McGregor je vinný zo znásilnenia!
Foto
Obrovský škandál: Conor McGregor je vinný zo znásilnenia! Takýto trest dostal
Môže vám telefón spôsobiť rakovinu mozgu?
Držíte často mobil v rukách? Odložte ho! Výskum zistil súvis so SMRTEĽNÝMI chorobami
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko stupňuje napätie na Ukrajine: Putin sľubuje ďalšie testy obávanej zbrane
Speváčke na názoroch fanúšikov záleží.
Foto
Silné VYZNANIE Mariky Gombitovej: Slová, ktoré musí počuť každý fanúšik!
Ukrajinskí vojaci stoja počas výcviku v Záporožskej oblasti.
Úspech v čase napätia medzi Ruskom a Ukrajinou: Podarila sa úžasná vec!
Žena oslávila svoje 110 narodeniny.
Má 110 rokov a prezradila svoje TAJOMSTVO dlhovekosti: Odpadnete, aký nápoj udržuje jej myseľ mladú!
Úrad inšpekčnej služby zadržal dopravného policajta
Mladík chcel olúpiť ženu v Liptovskom hrádku: Odišiel zahanbený!
Žiara na oblohe po leteckom útoku ruskej armády na ukrajinské mesto Dnipro
Odhalenie z ukrajinskej armády: Pozrite, čo sa deje v Doneckej oblasti
Lela Vémola s Karlosom a deťmi
Karlosova Lela: Tehotenstvo jej dáva zabrať! Vzdala sa svojej závislosti
Gachulincová si nedávala servítku pred ústa.
Foto
Markizácka moderátorka VYSMIALA influencerky: Extrémny NÁKLAD, ktorý niektoré ťažko rozdýchajú
Zľava poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a slovenský minister obrany Robert Kaliňák
Minister obrany Kaliňák: Rokovanie s Poľskom o spolupráci vojenského priemyslu
Český poslanec Dominik Feri.
Kauza odsúdeného exposlanca Feriho: Nové informácie! Čo sa bude diať?