Na cestovaní mnohí oceňujú možnosť ochutnať miestne špeciality, či už jedlo alebo nápoje. No existuje ešte jeden zážitok, ktorý je pri cestovaní nemenný - možnosť dať si dobre vychladený ležiak, ktorý poznáme z domova. Hlavne vtedy, keď je ako Budweiser Budvar - do poslednej kvapky uvarený v Českých Budějoviciach a s autentickou plnou chuťou, pretože sa už 129 rokov vyrába z kvalitného moravského sladu a celohlávkového žateckého chmeľu. Vybrali sme pre vás 10 svetových špecialít z rôznych lokalít sveta, ku ktorým si môžete dať Budweiser Budvar Original, najexportovanejšie české pivo na svete.
1. Kepta Duona, Litva
Kepta Duona je jednoduchý, no veľmi chutný snack, ktorý sa v Litve podáva v baroch k pivu. Pripomína naše hrianky - kúsky ražného chleba sa do chrumkava vysmažia a podávajú sa buď s cesnakom, roztopeným syrom alebo majonézou.
2. Khachapuri, Gruzínsko a ostatné kaukazské krajiny
Gruzínsky koláč plnený syrom, vajíčkom a maslom je mimoriadne obľúbený aj v ostatných kaukazských krajinách. Pripravuje sa s rôznymi druhmi syra, najčastejšie však s tradičným imerétskym syrom. Existuje aj verzia koláča plnená maslom so surovým vajíčkom na vrchu. Khachapuri s Budvarom si vychutnáte nielen v Gruzínsku, ale aj v Arménsku, Kazachstane, Uzbekistane, Turkmenistane a Azerbajdžane.
3. Pizette, Taliansko
Pizzu pozná vari každý, a tak pri návšteve Talianska voľte pizzettu. Ide o menšiu verziu pizze, ktorá sa pripravuje v rôznych tvaroch, často v tvare srdca. Inak sa predáva s rovnakými prísadami ako klasická pizza, no ako snack sa perfektne hodí k dobre vychladenej fľaške Budweiser Budvar na dovolenke!
4. Katsudon, Japonsko
Budweiser Budvar si môžete dopriať aj v Japonsku. A ochutnajte k nemu katsudon - misku ryže s nakrájaným vyprážaným bravčovým rezňom, vajíčkom a nakladanou zeleninou. Je vynikajúci!
5. Poutine, Kanada
Typické a vo svete známe kanadské jedlo poutine vzniklo v provincii Quebec. Sú to hranolky preliate syrovou omáčkou (najčastejšie čedarom). Je to ďalší snack, ktorý perfektne ladí s pivom, no pozor - v Kanade a USA sa Budweiser Budvar predáva pod obchodnou značkou Czechvar.
6. Bolon de Verde, Ekvádor
Pri potulkách svetom si obľúbený Budvar vychutnáte aj v Ekvádore. Skúste ho v kombinácii s bolon de Verde - vyprážanými banánovými knedličkami plnenými syrom, bylinkami a korením. Ekvádorčania ich považujú za svoje národné jedlo.
7. Meze, Turecko
V Turecku rozhodne ochutnajte meze - je to čosi ako tapas, výber malých jedál, ktoré vás prevedú kulinárskymi cestičkami rôznorodej tureckej kuchyne. Môžete si vybrať z rôznych kombinácií mäsa, morských plodov, syrov, omáčok a zeleninových šalátov. Meze sa servíruje ako predjedlo alebo jedlo k pivu a iným alkoholickým nápojom.
8. Mansaf, Jordánsko
Mansaf sa považuje za jordánske národné jedlo. Pripravuje sa predovšetkým z jahňacieho, baranieho alebo kozieho mäsa. Varí sa spolu s cibuľou, cesnakom a bobkovým listom v omáčke z džamídu, jogurtu zo sušeného kozieho mlieka. Podáva sa takmer v každej jordánskej reštaurácii spolu s ryžou, opraženými mandľami a píniovými orieškami.
9. Paella, Španielsko
Národné jedlo Španielska existuje v toľkých podobách, že ho pri cestách po pyrenejskom polostrove nejde prehliadnuť. Tradične sa varí s králičím alebo kuracím mäsom, ktoré sa dusí s ryžou, fazuľou, červenou paprikou, paradajkami a rôznymi bylinkami, najčastejšie rozmarínom a šafranom. Mimoriadne obľúbené sú paelly s morskými plodmi, pripravujú sa s krevetami, homármi, slávkami a rozšírená je aj paella so sépiami.
10. Amok, Kambodža
Amok sa servíruje v banánovom liste s ryžou, kokosovým mliekom, kari pastou a dusenou rybou. Často však natrafíte aj na amouk chouk - slimákov na kari, ktorých pripravujú v ulitách na pare. A exotické chute vyvážite Budvarom uvareným v Českých Budějoviciach aj v Kambodži!