O deväť percent vyššia bola pravdepodobnosť, že ich postihne mŕtvica, a o 16 percent vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť kognitívnymi poruchami, úpadkom mozgu, ktorý môže viesť k demencii, píše The Sun. Táto štúdia dopĺňa dôkazy o tom, že sladké občerstvenie a polotovary sú spojené s horším zdravotným stavom a srdcovými chorobami.
Autor štúdie Dr. W. Taylor Kimberly uviedol: "Zdravá strava je dôležitá pre udržanie zdravia mozgu starších ľudí. Zistili sme, že zvýšená konzumácia ultra-spracovaných potravín bola spojená s vyšším rizikom mozgovej príhody aj kognitívnych porúch." V štúdii sa analyzovali zdravotné záznamy a stravovacie denníky 30 000 ľudí starších ako 45 rokov.
Zistila vyššiu mieru výskytu mozgovej príhody a kognitívnych porúch u ľudí, ktorí mali v strave väčší podiel spracovaných potravín. Kognitívna porucha je stav, keď sa pamäť a schopnosti myslenia začnú s vekom vytrácať viac, ako sa očakáva, často vedie k demencii. Medzi rizikové potraviny v strave patria šumivé nápoje, čipsy, čokoládové tyčinky, sušienky, zmrzlina a iné balené hotové jedlá.