Reklama

Obľúbené pochúťky, ktoré jedávate pri televízii, zvyšujú riziko smrteľných chorôb: Tomuto ZOZNAMU sa vyhýbajte

Obľúbené pochúťky, ktoré jedávate pri televízii, zvyšujú riziko smrteľných chorôb: Tomuto ZOZNAMU sa vyhýbajte

Zdroj: iStock

Reklama

Výskumníci z Massachusettskej všeobecnej nemocnice zistili, že ľudia, ktorí jedia viac spracovaných potravín, sú vystavení vyššiemu riziku vážnych zdravotných problémov v strednom a vyššom veku.

O deväť percent vyššia bola pravdepodobnosť, že ich postihne mŕtvica, a o 16 percent vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť kognitívnymi poruchami, úpadkom mozgu, ktorý môže viesť k demencii, píše The Sun. Táto štúdia dopĺňa dôkazy o tom, že sladké občerstvenie a polotovary sú spojené s horším zdravotným stavom a srdcovými chorobami.

Autor štúdie Dr. W. Taylor Kimberly uviedol: "Zdravá strava je dôležitá pre udržanie zdravia mozgu starších ľudí. Zistili sme, že zvýšená konzumácia ultra-spracovaných potravín bola spojená s vyšším rizikom mozgovej príhody aj kognitívnych porúch." V štúdii sa analyzovali zdravotné záznamy a stravovacie denníky 30 000 ľudí starších ako 45 rokov.

Anketa

Zvyknete si pri sledovaní televízie otvoriť balíček čipsov alebo si dáte nejaké sladké pochúťky?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Rakovina hrubého čreva

    Zistila vyššiu mieru výskytu mozgovej príhody a kognitívnych porúch u ľudí, ktorí mali v strave väčší podiel spracovaných potravín. Kognitívna porucha je stav, keď sa pamäť a schopnosti myslenia začnú s vekom vytrácať viac, ako sa očakáva, často vedie k demencii. Medzi rizikové potraviny v strave patria šumivé nápoje, čipsy, čokoládové tyčinky, sušienky, zmrzlina a iné balené hotové jedlá.

    Čomu by ste sa mali vyhýbať? Dozviete sa na ďalšej strane→

    Súvisiace