Doktorka Kimberlyová, ktorá výskum uverejnila v časopise Neurology, dodala: "Naše zistenia ukazujú, že stupeň spracovania potravín zohráva dôležitú úlohu v celkovom zdraví mozgu. Na potvrdenie týchto výsledkov a lepšie pochopenie toho, čo najviac prispieva k týmto účinkom, je potrebný ďalší výskum."
Ultra-spracované potraviny majú vysoký obsah pridaného cukru, tuku a soli a nízky obsah bielkovín a vlákniny. Zvyčajne ide o potraviny, ktoré majú uvedených viac ako päť zložiek a ak nejakú zložku alebo zložky nepoznáte, je pravdepodobné, že potravina je spracovaná.
Príkladom je šunka, párky, hamburgery, zmrzlina, čipsy, masovo vyrábaný chlieb, raňajkové cereálie, konzervovaná pečená fazuľa, sušienky, šumivé nápoje, jogurty s ovocnou príchuťou, instantné polievky a niektoré alkoholické nápoje, ako napríklad rum. Medzi nespracované alebo minimálne spracované potraviny patrí mäso, ako sú jednoduché kusy hovädzieho, bravčového a kuracieho mäsa, ako aj ovocie a zelenina.