Vhodná aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou
Bryndze sa skutočne netreba báť. „Celkovo možno konštatovať, že bryndza sa vyznačuje priaznivou stráviteľnosťou. Keďže kyselina mliečna a ďalšie organické kyseliny, ktoré sa tvoria v procese kysnutia a zrenia ovčieho hrudkového syra (ako základnej suroviny na výrobu bryndze), sa podieľajú na jemnej koagulácii hlavnej bielkoviny mlieka kazeínu. Následkom toho je bielkovina stráviteľnejšia ako v pôvodnej forme v mlieku. Takže bryndza je vhodnejšia aj pre konzumentov trpiacich laktózovou intoleranciou,“ vysvetľuje Miroslav Kološta, riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského.
Pri výrobe bryndze zo surového ovčieho mlieka sa podľa neho zvlášť kladú zvýšené nároky na zdravotný stav oviec. Tiež na hygienu dojenia, personálu, ošetrovanie mlieka, hygienu výrobného procesu, dodržiavanie správnych zásad technológie výroby, najmä čo sa týka teplotných podmienok kysnutia a zrenia syra. Akákoľvek chyba sa môže totiž vypomstiť v nevyhovujúcej kvalite bryndze, hlavne z mikrobiologického hľadiska (výskyt nežiaducich patogénnych mikroorganizmov).
Fakty o bryndzi
- Slováci spotrebujú na obyvateľa 0,6 kilogramu bryndze ročne.
- Na výrobu takéhoto množstva bryndze je potrebných približne 2,3 litra ovčieho mlieka.
- Na Slovensku sa chová takmer 330 000 oviec, ktoré ročne dokážu vyprodukovať približne 13 500 ton ovčieho mlieka.
- Ročná výroba bryndze na Slovensku predstavuje približne 4 000 ton.
- Je to bohatý zdroj kvalitných bielkovín, minerálov, najmä vápnika, fosforu, draslíka, horčíka a zinku.
- Predstavuje zdroj vitamínov skupiny B a vitamínov A, D, E, K.
- Obsahuje 25 druhov probiotických živých kultúr.
- Ovčí tuk má priaznivejšie zloženie mastných kyselín ako kravský.
- Obsahuje 2- až 4-krát viac mastných kyselín s krátkym a so stredne dlhým reťazcom, ktoré nezvyšujú cholesterol v krvi.
- Tie sa neukladajú do tukových tkanív, ale sú využité priamo pečeňou ako zdroje energie.