10 benefitov živých kultúr
- Znižujú hladinu cholesterolu v sére, čím sa uplatňujú aj v prevencii srdcovo-cievnych ochorení.
- Odporúčajú sa tiež ľuďom trpiacim laktózovou intoleranciou.
- Pomáhajú pri zápalových ochoreniach žalúdka a čriev - ulcerózna kolitída, Crohnova choroba.
- Pomáhajú tiež pri rotavírusových infekciách, kandidózach, čiže kvasinkových ochoreniach.
- Pomáhajú pri antibiotickej liečbe, prispievajú k obnove črevnej mikroflóry.
- Sú prevenciou alergií.
- Bryndza chráni pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou.
- Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako sú atopický ekzém, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza.
- Osvedčila sa aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva.
- Tiež pri tráviacich problémoch, alergických ochoreniach či pri posilňovaní imunity.
Kedy hrozí kliešťová encefalitída
- Ak sú výrobky z nepasterizovaného ovčieho a kozieho mlieka zvieraťa, ktoré bolo nakazené kliešťom.
- Vírus sa ničí pri 70 stupňoch Celzia.
- Surové ovčie a kozie mlieko treba pred konzumáciou prevariť.
- Syr vyrobený zo surového mlieka je zase potrebné opiecť z oboch strán.
Využitie v kuchyni
- na prípravu tradičných jedál, ako sú halušky a pirohy či demikát
- populárna ingrediencia na pizzu
- používa sa aj k zeleninovým šalátom
- z bryndze sú výborné nátierky
- konzumuje sa aj samostatne
Mýty o bryndzi výskumy vyvrátili!
Miroslav Kološta, riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského
Nepravdivých faktov-mýtov spájaných s bryndzou bolo za tie roky viacero. Zväčša sa týkali jej zdravotnej bezpečnosti, originality (otázka jej falšovania), vhodnosti konzumácie pre určité skupiny konzumentov. Dlhoročná praktická skúsenosť s jej výrobou, podporená výskumom, mnohé tieto fakty-mýty vyvrátila. Napríklad to, že bryndza nie je vhodná pre určitých konzumentov tým, že zvyšuje obsah cholesterolu. Vzhľadom na vyšší obsah tuku. A že je ťažšie stráviteľná. Výskumy jednoznačne potvrdili, že najmä bryndza vyrobená zo surového ovčieho mlieka má priaznivý benefit na zdravotný stav konzumentov. Tiež treba jednoznačne povedať, že pri konzumácii bryndze vyrobenej z pasterizovaného mlieka je už eliminované možné riziko výskytu zdravotných ťažkostí konzumentov (ako sú zažívacie problémy, výskyt zápalu mozgových blán a pod.) vyplývajúcich z potenciálneho výskytu patogénnych mikroorganizmov, resp. vírusu kliešťovej encefalitídy.